Curtea de Apel Cluj dă dreptate Băncii Transilvania. Ordinul ANPC cu privire la modul de calcul al ratelor, suspendat!

Curtea de Apel Cluj dă dreptate Băncii Transilvania. Ordinul ANPC cu privire la modul de calcul al ratelor, suspendat!
| Foto: realitatea.net

Banca Transilvania a câștigat în instanță procesul împotriva Autorității Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, iar ordinul ANPC cu privire la recalcularea ratelor la credite a fost suspendat conform deciziei Curții de Apel Cluj.

Instanța a decis suspendarea efectelor ordinului președintelui ANPC prin care banca era obligată să recalculeze ratele la credite. 

„Admite cererea de suspendare formulată de reclamanta Banca Transilvania SA în contradictoriu cu pârâţii Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) şi Preşedintele ANPC. Dispune suspendarea Ordinului nr.424 din 23.05.2023 emis de Preşedintele ANPC până la pronunţarea instanţei de fond. Executorie de drept. Cu recurs în termen de 5 zile de la comunicare care se depune, sub sancţiunea nulităţii, la Curtea de Apel Cluj. ”, se arată în soluţia pe scurt, conform portal.just.ro.

ANPCSursă: portal.just.ro

„Instanţa a suspendat în 16 iunie a.c. efectele ordinului ANPC privind modul de calcul al ratelor la credite. De la acest moment, toate măsurile dispuse de ANPC nu mai produc efecte până la soluţionarea definitivă a litigiilor declanşate de bancă împotriva procesului verbal de contravenţie şi a ordinului ANPC.

În acelaşi timp, BT reaminteşte că un client poate alege încă de la început sau pe perioada derulării unui credit, modalitatea de rambursare care i se potriveşte cel mai bine, în rate egale sau descrescătoare”, se menţionează într-un comunicat de pe site-ul Băncii Transilvania.

Context

Inițial, ANPC a amendat 11 bănci din România cu 550.000 lei în total și a motivat sancțiunea astfel:

„ANPC a identificat practici comerciale înşelătoare săvârşite de către operatorii economici financiari bancari cu privire la modul de calcul al ratelor, prin faptul că pe graficul de rambursare rata era compusă, în primii ani, 25% principal şi 75% dobândă. Prin această modalitate de calcul, consumatorii plăteau, de fapt, preponderent dobândă. Pentru a putea restabili echilibrul contractual, pe lângă sancţiunea contravenţională, respectiv 11 amenzi în valoare de 550.000 lei, comisarii ANPC au propus măsura de emitere a unor noi grafice de rambursare, atât pentru creditele aflate în curs, cât şi pentru cele viitoare, unde principalul creditului datorat să fie achitat de către consumatori în rate egale, pe întreaga perioadă de creditare, în raport cu dobânda aferentă creditului", a declarat pentru Agerpres directorul general al ANPC (Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor), Paul Anghel.

Ulterior, Asociaţia Română a Băncilor (ARB) s-a raliat demersurilor băncilor de contestare a proceselor verbale de contravenţie încheiate de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) și a declarat că „analizează toate pârghiile legale pentru corectarea acestei nedreptăţi şi tragerea la răspundere a celor responsabili pentru prejudiciile grave de imagine aduse sectorului bancar. Defăimarea instituţiilor de credit prin afirmaţii eronate şi calomnioase reprezintă un abuz şi apreciem că acest tip de retorică nu poate să fie tolerat în spaţiul public. În acest context, considerăm necesar ca instituţiile ierarhice superioare să intervină cu celeritate", se arăta într-un comunicat al ARB.

ARB a mai declarat că afirmaţiile preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor „sunt false, exprimate cu rea credinţă şi dezinformează consumatorii, comportamentul abuziv al acestuia conducând la afectarea nefondată a relaţiilor şi a încrederii consumatorilor în bănci".

După câteva zile, ANPC a amendat alte opt bănci din România cu 400.000 lei în total, tot pentru practici cu privire la modul de calcul al ratelor.

„S-au încheiat verificările la alţi 8 operatorii economici financiari bancari care activează pe teritoriul României, la care ANPC a identificat fapte contravenţionale, respectiv practici comerciale înşelătoare săvârşite de aceştia cu privire la modul de calcul al ratelor, prin faptul că, pe graficul de rambursare, rata era compusă, în primii ani, 25% din soldul principalde rambursat şi 75 % dobândă. Prin aceasta modalitate de calcul, consumatorii plateau, de fapt, preponderent dobândă”, potrivit raportului ANPC.

Comenteaza