Cum va schimba tehnologia viitorul Clujului. “Bulevardul Muncii a murit!”

Cum va schimba tehnologia viitorul Clujului. “Bulevardul Muncii a murit!”
Piața "tâmplelor argintii", noua țintă a informaticienilor clujeni

Directorii marilor companii de IT din Cluj s-au întâlnit în NTT Tower pentru a dezbate felul în care acest sector va avea impact asupra dezvoltării orașului. Serviciile IT pentru pensionari, aplicațiile informatice din sănătate, accesarea proiectelor informatice premium, instalarea de incubatoare și acceleratoare în universități, automatizarea proceselor din firme sunt direcțiile pe care aceștia marșează.

“Să ne înțelegem: Bulevardul Muncii, așa cum era el odată conceput, cu acel șir de fabrici, a murit, trebuie să conștientizăm faptul că noi, informaticienii, suntem acum Bulevardul Muncii. Industria manufacturieră dispare din oraș. Clujul reprezintă acum o reunire fericită a mai multor povești de succes: atât ale unor firme mici, cât și ale unora mari. Însă pentru ca un antreprenor din IT să își convingă potențialul beneficiar să pună jos cardul pentru produsul său are nevoie să intre la el în birou cu o energie pozitivă încât acela să simtă ca și cum l-ar fi prins pe un mic Dumnezeu de picior.

Modelele clasice din IT, bazate pe volume din ce în ce mai mari și cât mai mulți angajați, nu mai sunt de actualitate. Nu vrem să ajungem cu cei 20-30.000 de oameni angrenați în IT la Cluj în situația din Bratislava, unde după reducerea volumului de proiecte aceștia au început să emigreze din țară. Clujul are acum acea energie pozitivă - chiar dacă orașul nu este așa cum ar trebui, deși acești IT-iști aduc mulți bani aici, vedem cum arată străzile - dar trebuie să ne reinventăm modelul de business pentru ca să fim competitivi și în următorii 15-17 ani.

Să o spunem clar: un tânăr venit de pe băncile facultății nu va putea fi integrat în acele proiecte premium pe care vor să le obțină acum majoritatea firmelor clujene. De aceea e nevoie să avem aici cât mai multe firme mici, startup-uri, în care ei să activeze și unde să poată căpăta experiență pentru a intra apoi în proiecte complexe. Noi avem 30 de foști angajați cu care colaborăm, fiecare cu firma lui. Aceste firme mici sunt sângele tânăr de care are nevoie, pentru recirculare, IT-ul clujean”, susține Daniel Metz, CEO al NTT DATA România.

Tehnologia invadează România

Acesta a schițat principalele direcții în care ar trebui să meargă companiile locale angrenate în sectorul informaticii. “Acum sunt foarte multe firme din România care vin peste noi, dar ne trezim că IT-iștii noștri nu pot să automatizeze procese de business elementare. Noi trebuie să ajutăm aceste firme să își reducă din costuri.

Apoi, există foarte puține servicii IT destinate sectorului de piață al „tâmplelor argintii”, inclusiv pe Google sunt doar câteva aplicații pentru seniori. Aceștia vor reprezenta în Germania 60% din totalul cumpărătorilor pentru că sunt oameni cu foarte mulți bani.

Clujul are servicii mai bune în sănătate decât în alte părți – chiar dacă ne tot plângem de sistem – deci trebuie să facem proiecte de tehnologie în domeniu, o colaborare cu Spitalul de Recuperare, de exemplu - să punem la punct turismul medical, city break-urile”, spune oficialul NTT DATA.

Introduc acceleratoare de business în universități

Cele două asocieri din IT-ul clujean au depășit deja limitele județului și încep să își racoleze membri din toată țara. “Antreprenoriatul și inovația sunt cele două direcții pe care am decis să mergem, bazându-ne pe resursele umane foarte bine calificate.

Companiile din IT încep să migreze dinspre body leasing, servicii externalizate către un nivel mult mai ridicat, unde competențele unei companii sunt mai importante decât numărul oamenilor. Din păcate, în România lipsește dorința de a merge pe cont propriu pe un proiect antreprenorial și tocmai de aceea vrem să înființăm incubatoare și acceleratoare de business în mediul universitar.

Acum în asocierea noastră avem opt instituții de învățământ superior: în afară de cele din Cluj am înrolat Universitățile din Sibiu și Oradea, ba chiar Universitatea de Teatru și Film din București. Vrem să ducem tehnologia în alte domenii; suntem în curs de concretizare a câtorva proiecte  la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj.

Acum la Cluj nu mai vin să studieze oameni de la maximum 50 km, există studenți din București, din străinătate. La UMF, pe coridoare, se vorbesc acum limbile germană, franceză, spaniolă, tot mai puțin româna”, rezumă Andrei Kelemen, director executiv al Clusterului IT Cluj.   

Studenții aleg să rămână în Cluj, nu să plece

Clusterele clujene se implică în pregătirea angajaților din companiile locale pentru a face față cerințelor în creștere. “Am depus un proiect pe fonduri europene pe Programul Operațional Capital Uman, facem training-uri comune, tehnice, de soft skills.

Avem cursuri pentru manageri, angajați, dar sunt disponibile și finanțări pentru antreprenori. Noi dorim să promovăm Clujul  ca un centru de competențe, să derulăm proiecte inovative în care firmele de aici să fie implicate.

Lucrăm la oferta de digitalizare a Clujului, să identificăm un model de business care să poată să fie dus și în altă parte. Știm foarte bine unde ne aflăm: România este pe ultimul loc în Europa la digitalizarea firmelor non-IT.

Totuși, față de Bologna, un oraș universitar de talia noastră, unde după absolvire tinerii pleacă în Europa sau în SUA – Clujul este un loc unde aceștia au ales să rămână. A devenit un oraș al festivalurilor, un oraș “cool”, în care îți dorești să trăiești”, spune Bianca Muntean, director al Clusterului ARIES Transilvania.

Evenimentul “Evoluția IT-ului clujean – oportunitate și viziune”, organizat de Today Software Magazine, a grupat manageri de top ai acestei industrii din Cluj precum Daniel Metz (NTT DATA), Voicu Oprean (AROBS) sau Andrei Roth (UiPath).

Principalele teme abordate au fost conducerea autonomă, tehnologia RPA pentru blocarea atacurilor de tip phishing, mașina prietenoasă, dar și criza de resurse umane din sectorul IT. La eveniment au fost prezenți manageri, specialiști, antreprenori implicați în acest domeniu.

Mașina autonomă, prezentată la Cluj

Principalele caracteristici pe care mașina viitorului trebuie să le îndeplinească sunt să fie complet autonomă (nivelul 5), să aibă o autonomie de condus cât mai mare și o durată de încărcare cât mai mică, a menționat Radu Ivănuș, Head of Advanced Embedded Technologies Business Unit la NTT DATA România. Este important ca ea să nu poată fi atacată de hackeri și să dețină un nivel ridicat de securitate, Blockchain fiind una dintre viitoarele soluții integrate. Va trebui să fie foarte sigură pentru pasageri și pentru ceilalți participanți la trafic. Mașina autonomă va avea integrată inteligență artificială. Compania Tesla a ajuns la o autonomie de 500 km a bateriei electrice, accelerarea de la 0 la 100 km/h făcându-se în 2,5 secunde.  

Comenteaza