Cum va fi lichidată Astra. Asiguraţii vor fi despăgubiţi în limita a 100.000 de euro

 Cum va fi lichidată Astra. Asiguraţii vor fi despăgubiţi în limita a 100.000 de euro
Priorităţile vor fi lichidarea eficientă a patrimoniului, analiza și valorificarea portofoliilor de asigurare în cadrul unor operațiuni de transfer de business și valorificarea celorlalte active prin vânzare individuală, a anunţat lichidatorul judiciar provizoriu.

„Principalele măsuri în perioada următoare vor viza asigurarea continuității funcțiilor și sistemelor critice, inclusiv securizarea bazelor de date. Avem ca prioritate elaborarea unei strategii de lichidare eficientă a patrimoniului, concentrată pe analiza și valorificarea portofoliilor de asigurare în cadrul unor operațiuni de transfer de business și în subsidiar pe valorificarea celorlalte active prin vânzare individuală. 
 
Astra a încetat activitățile de subscriere la momentul retragerii autorizației de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), a predat 57.000 de dosare de daune către Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA), iar în prezent nu mai efectuează avizări de daune. Eforturile noastre se concentrează în prezent pe analiza portofoliilor de asigurare și întocmirea strategiei de vânzare a acestora, urmând ca aceasta să fie supusă aprobării creditorilor în cel mai scurt timp posibil”
au precizat reprezentanții KPMG Restructuring. 
 
Lichidatorul are 40 de zile de la desemnare pentru întocmirea raportului privind cauzele insolvenței, ce trebuie să cuprindă și modalitățile de lichidare a bunurilor și a drepturilor din patrimoniu. Principalul creditor  este FGA, care a preluat activitatea de avizare a daunelor și de plată în limita plafonului garantat de 100.000 de euro. Pentru lichidare, KPMG a format o echipă de practicieni în insolvență cu experiență semnificativă, care vor fi susținuți de experți în domeniul asigurărilor, consultanță financiară și juridică și specialiști informaticieni.  
 
În august a acestui an, ASF a dispus închiderea procedurii de redresare financiară prin administrare specială a Astra. Cererea de deschidere a procedurii falimentului a fost admisă de Tribunalul București în 3 decembrie, odată cu numirea KPMG în calitate de lichidator judiciar provizoriu. Principala sa atribuție este de a conduce activitatea debitorului în scopul conservării și valorificării activelor, în concordanță cu deciziile creditorilor. 
 
Lichidatorul trebuie să analizeze activitatea societății și să întocmească un raport amănunțit asupra cauzelor și a împrejurărilor care au condus la starea de insolvență, cu menționarea persoanelor cărora le-ar fi imputabilă intrarea în faliment a societății. KPMG este o rețea globală de firme de servicii profesionale care furnizează servicii de audit, consultanță fiscală și în domeniul afacerilor în 155 de țări. În România și Republica Moldova își desfășoară activitatea în cadrul birourilor sale din București, Cluj-Napoca, Constanța, Iași, Timișoara, Chișinău. 

Comenteaza