Cum te păzeşti de executarea silită

Cum te păzeşti de executarea silită
Cel mult un an durează lupta rău-platnicului cu băncile sau cu furnizorii de utilităţi care vor să îşi recupereze sumele.

După acest termen, datornicul este învins cu siguranţă. Clujenii care nu reuşesc să îşi achite ratele în perioada de graţie oferită de bănci ajung clienţi ai companiilor de recuperări de creanţe. ZIUA de CLUJ vă prezintă ce se întâmplă şi cât durează până când recuperatorii bat la uşă.

 

Atât băncile, cât şi furnizori de servicii precum operatorii de telefonie sau de utilităţi le oferă de obicei clienţilor un răgaz de plată de 30 de zile de la data scadentă a facturii. în ultima perioadă, băncile şi furnizorii au început să îi înştiinţeze şi prin mesaje pe telefonul mobil (SMS). După o lună de întârziere banca poate să trimită un SMS care să avertizeze că în 15 zile vei fi raportat ca rău-platnic la Biroul de Credit.

 

Experţii din Finanţe spun că majoritatea clienţilor cu probleme temporare fac tot posibilul să îşi achite datoriile după această înştiinţare. La două luni de la ultima plată, banca îşi sporeşte presiunile asupra clientului: începe să trimită somaţii sau încearcă să îl contacteze în vederea găsirii unei soluţii amiabile de rambursare. Răbdarea băncii ar putea dura maximum un an, spun specialiştii. După acest interval, dacă departamentele proprii de colectare nu rezolvă situaţia, băncile redirecţionează dosarele către companiile de recuperări de creanţe.

 

“Executarea se declanşează după ce s-a încheiat recuperarea pe cale amiabilă şi este coordonată de avocaţi. în funcţie de clienţii care ne solicită serviciile de recuperare (bancă, telecom, utilităţi), momentul când un dosar ajunge în faza de executare silită este de 1-6 luni de la momentul predării către noi a cazului”, declară Iuliana Floricica, director de comunicare în cadrul Coface România.

 

Din acest moment datornicul se poate trezi în orice clipă cu executorul judecătoresc, iar indulgenţa nu mai poate dura mai mult de două luni. în cazul creditelor cu garanţie ipotecară executorul poate cere sechestrarea bunurilor. Pentru creditele fără garanţii soluţia pentru care optează companiile de recuperări este reţinerea a cel mult 50% din salariu. Chiar dacă datornicii nu mai au niciun venit sau se află în şomaj, ei nu vor scăpa de datoriile către bănci. “Un datornic nu poate să se sustragă de la executare.

 

Chiar şi în condiţiile în care în momentul executării nu este angajat şi nu i se poate face poprire pe salariu, executarea se poate relua din 6 în 6 luni, astfel încât debitorii ajung să plătească restanţele pe care le au, singurul impediment fiind timpul scurs până la achitarea integrală”, precizează oficialul Coface.

 

Persoanele care nu pot să restituie datoriile imediat vor fi obligate să plătească şi penalităţi de întârziere, ce le pot dubla sumele restante. Potrivit companiilor de profil, o creanţă nouă, de 2-3 luni, se recuperează în medie într-o lună, respectiv în două luni creanţele care ajung la un an. Reprezentanţii companiilor de recuperări spun că situaţiile cele mai dificile se înregistrează la persoanele juridice, unde agentul de recuperări trebuie să depună o muncă de detectiv.

 

în acest an, băncile şi companiile din România vor trimite 90 de milioane de SMS-uri clienţilor, majoritatea pentru a le aduce aminte să îşi achite facturile, potrivit unui studiu al Netopia Sistem. Faţă de anul trecut numărul mesajelor este cu 30% mai mare. Valoarea restanţelor mai mari de 30 de zile pe care le aveau clujenii la bănci în luna mai era de 470 de milioane de lei, de două ori mai mare decât cea din mai 2009, conform statisticilor Băncii Naţionale a României.

 

Somaţie după două luni

 

“Am un credit de nevoi personale de la Raiffeisen. Cu o săptămână înainte de scadenţă îmi trimit un mesaj să îmi amintească. Dacă depăşesc scadenţa, încep deja să mă sune. O singură dată mi s-a întâmplat să primesc o somaţie, cam la două luni de întârziere”, îşi aminteşte Vlad G.


Comenteaza