Video Cum se vede eșecul Schengen pentru Aeroportul Internațional Cluj: „Ar fi mult mai ușor pentru pasageri”

Cum se vede eșecul Schengen pentru Aeroportul Internațional Cluj: „Ar fi mult mai ușor pentru pasageri”

România a ratat și de această dată aderarea la spațiul Schengen. Austria și Olanda s-au opus aderării țării noastre și Bulgariei, care au fost votate la „pachet”, la Consiliul JAI de pe 8 decembrie.

Directorul general al Aeroportului Internațional Avram Iancu din Cluj, David Ciceo, a vorbit, la ZIUA LIVE (VIDEO la finalul articolului) despre efectele ratării Schengen pentru instituția pe care o conduce.

„Aeroporturile îndeplinesc condițiile de aderare la Schengen. Considerăm că este o decizie incorectă față de România. Și noi suntem nemulțumiți pentru că ne așteptam ca rezultatul să fie altul. Ar fi un beneficiu extraordinar să intrăm în Schengen pentru aeroporturi, dar și pentru pasageri.

Pentru destinațiile din zona Schengen precum Germania sau Franța, condițiile ar fi ca pentru Cluj-București. Dispar total controalele de pașapoarte. Asta înseamnă timp mai scurt. Este mult mai ușor pentru pasageri. Din punct de vedere al Aeroportului Cluj, ne așteptăm ca la anul să depășim 3 milioane de pasageri.

În momentul de față, avem cam 10% trafic intern. Asta înseamnă că odată cu intrarea în Schengen, zona de trafic intern devine non-Schengen. Asta va fi cam 30%. Anul viitor dacă am fi intrat în Schengen am fi avut 1 milion non-Schengen, ca Marea Britanie, Tunisia sau Egipt”, a declarat, la ZIUA LIVE, David Ciceo.

Potrivit acestuia, ce mai este foarte important legat de aderarea la Schengen este că ar crește foarte mult traficul de marfă în toată țara, dar și pe aeroporturi.

„Mulți operatori mari de cargo nu și-au făcut baze în România pentru că era greu de transportat marfa spre Vest. Această decizie ne afectează economic foarte mult. Noi dorim să pregătim pe viitor un terminal cargo, pentru că sperăm că vom intra în Schengen”, a mai spus Ciceo.

Comenteaza