Cum se lucrează pe şantierul Bosch FOTO

Cum se lucrează pe şantierul Bosch FOTO
ZIUA de CLUJ vă prezintă primele imagini de la lucrările care se execută la noua fabrică, recent demarate în parcul industrial Tetarom III de la Jucu.

Primele semne de viaţă pe care parcul industrial le vede după multe luni de pauză sunt galbene: utilajele nemţilor de la Reif şi maşinile cu însemne Caterpillar mişcă în şantier. Hala vecină, eliberată anul trecut de Nokia, îi aşteaptă încă pe italieni să înlocuiască producţia de telefoane cu cea de maşini de cafea, dar la câteva sute de metri distanţă se lucrează. La Bosch.

Lucrările pentru fabrica de unităţi electronice de comandă destinate industriei auto au început acum două săptămâni. Deocamdată, oamenii sunt puţini în zona de lucru Reif - Bosch, dar nu poţi să mergi două minute pe drumul îngust de şantier fără să te dai de-o parte din calea unei maşini. Pe fundal de cer de furtună, locul e animat de excavatoare, camioane şi grămezi de pământ. Şefi nu prea sunt vineri dimineaţa. La capăt de potecă au apărut contururile de fundaţie ale viitoarei hale. "Acum suntem cam 15-20 de oameni, dar de săptămâna viitoare vom fi peste 50. Vor veni materialele pentru hale, iar într-o săptămână ar trebui să se vadă primii piloni", ne explică unul dintre responsabilii rămaşi pe şantier.

Societatea Reif Infra, filială a grupului german Reif, a fost desemnat ca antreprenor general, iar proiectul este semnat de clujenii de la Dico&Ţigănaş. Compania mamă operează în domeniul construcţiilor din 1930, iar Reif Infra România, în construcţii de infrastructură. Printr-o altă divizie, grupul a realizat un parc industrial privat la Câmpia Turzii. La Jucu, nu departe de fosta hală Nokia, constructorii au făcut organizarea de şantier, au demarat lucrările de decopertare a terenului şi pregătesc fundaţiile. "Am primit de la Bosch hârtia oficială cu numele antreprenorului general. Noi le-am eliberat în această săptămână avizul tehnic de racordare la energie electrică şi le-am trimis contractul la Bucureşti. E o mobilizare extraordinară pe şantier", a menţionat directorul societăţii Tetarom, Viorel Găvrea.

La Cluj, grupul Bosch construieşte un nou centru de producţie pentru unităţi electronice de comandă destinate industriei auto. În etapa care se va încheia la sfârşitul lui 2013, sunt prevăzute investiţii de 77 de milioane de euro. Clădirile construite vor acoperi o suprafaţă de 38.000 mp, iar producţia ar trebui să înceapă la mijlocul anului viitor. Până la finalul lui 2013 în Cluj vor fi angajate 340 de persoane, atât în producţie, cât şi în dezvoltare. De-a lungul următorilor ani, locaţia urmează să fie extinsă, susţin reprezentanţii grupului. Conform datelor stabilite prin contractul negociat, compania germană preconizează în Tetarom III o investiţie pe 20 ha. Grupul german a avut anul trecut în România o cifră de afaceri de 188 de milioane de euro. Investiţiile planificate în acest an şi în 2013 pe piaţa din România, care le includ şi pe cele în fabrica din Jucu, ajung la 120 de milioane de euro.

"Au început mai repede decât era prognozat, pe finalul anului trebuiau să înceapă lucrările", spune preşedintele Consiliului Judeţean, Alin Tişe. "Asta înseamnă că vor angaja cât mai repede oamenii, au anunţat că vor crea până la 2.500 de locuri de muncă. Investiţia de la Bosch e mai mare decât cea de la Nokia, sunt 77 milioane de euro iar Nokia a investit vreo 50 de milioane".

Acesta spune că autorizaţia de construcţie pentru începerea lucrărilor a fost eliberată înainte de aprobarea ajutoarelor de stat pentru investiţie. "Aveau proiectul depus la noi cu şase luni înainte, dar nu l-am putut face public", a explicat Tişe.

Conducerea companiei a subliniat că ajutorul oferit de statul român a jucat un rol esenţial în alegerea celor două locaţii pentru fabricile din România şi că fără acest sprijin nu ar fi fost luată decizia de a investi aici. Bosch este unul dintre liderii globali ai furnizorilor de tehnologie. Cei 283.500 de angajaţi au generat în 2010 vânzări de 47,3 miliarde de euro. Grupul cuprinde compania Robert Bosch şi 350 de filiale în 60 de ţări. Până în prezent, grupul Bosch este reprezentat în România în trei unităţi. În Bucureşti, Bosch are o societate de distribuţie de scule electrice, sisteme de încălzire, sisteme de securitate, siguranţă şi comunicaţii, echipamente auto, iar în Timişoara, un centru de comunicare. La Blaj este amplasată o unitate de producţie pentru tehnică liniară, în prezent extinsă cu o unitate de producţie destinată industriei auto. Numărul de angajaţi ai Bosch în România este de 1.400.

 

 

Etichete
Comenteaza