Cum rămâne cu porcul de Crăciun. Se pot vinde sau sacrifica în gospodării?

Cum rămâne cu porcul de Crăciun. Se pot vinde sau sacrifica în gospodării?

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a convocat, luni dimineață, pe responsabilii ANSVSA și din zootehnie pentru clarificări, după ce autoritatea sanitar-veterinară a interzis vânzarea și/sau sacrificarea porcilor crescuți în gospodării.

Ședința de la Ministerul Agriculturii a fost programată după ce ANSVSA a stabilit reguli noi pentru creșterea porcilor în gospodăriile particulare. Mai exact, este vorba despre actul normativ, inițiat în urmă cu câteva zile, care stabilește condițiile în care pot fi crescute animalele în propriile curți, document care interzice gospodarilor să vândă porcul de Crăciun crescut în curte. Măsura are drept scop evitarea răspândirii focarelor de pestă porcină și, mai ales, menținerea sănătății publice umane. 

În urma discuțiilor, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunţat că structura din cadrul Ministerului Agriculturii a luat decizia ca în perioada sărbătorilor de iarnă atât porcii crescuţi în gospodăria ţărănească, cât şi în gospodăriile populaţiei să poată fi valorizaţi de către persoanele fizice. Astfel, instituţia va modifica Ordinul dat iniţial de ANSVSA.

”Susţinerea creşterii tradiţionale a porcului în gopodării şi a proprietarilor de porci din mediul rural este o prioritate a Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA). Creşterea, sacrificarea porcilor în gospodăria ţărănească şi comercializarea acestora nu va fi interzisă”, afirmă ANSVSA.

ANSVSA transmite românilor că îşi vor putea sacrifica porcii înainte de Crăciun, în propriile gospodării. De asemenea, gospodarii vor putea să vândă porci și vor putea comercializa carnea și preparatele provenite de la animalul sacrificat, însă doar dacă vor avea avizul medicului veterinar, document din care să rezulte că animalul sacrificat nu este bolnav.

”În acest sens, ANSVSA modifică Ordinul nr. 130/2023, care aprobă Normele specifice de aplicare a Legii nr. 122/2023, prin introducerea unei prevederi prin care se pot comercializa porcinele din gospodărie numai în condiţiile în care un medic veterinar de liberă practică împuternicit de DSVSA judeţene, va completa o fişă de examinare clinică, care certifică statusul de sănătate al animalului respectiv (care trebuie să fie identificat şi înregistrat în Sistemul Naţional de Identificare şi Înregistrare a Animalelor - SNIIA)”, precizează Autoritatea.

Comenteaza