Cum îți dotezi angajații cu laptopuri noi pe banii statului

Cum îți dotezi angajații cu laptopuri noi pe banii statului

Angajatorii primesc subvenții de la guvern pentru a-și desfășura activitatea în regim de telemuncă, informează consultanții de la Mazars.

Mediul de afaceri încearcă să recupereze deficitul financiar generat de pandemia de coronavirus, iar în acest sens există eforturi, atât la nivelul Uniunii Europene pentru aplicarea unor măsuri care să sprijine relansarea economică în statele membre, cât și la nivel național.

Odată cu intrarea în vigoare a ordonanței de urgență nr. 132/ 2020, a fost lansată măsura de stimulare a angajatorilor pentru ca ei să își desfășoare activitatea în regim de telemuncă pe o perioadă mai mare de timp.

Procedura de acordare a subvențiilor este încă în proces de finalizare, iar Ministerul Muncii a cerut feedback din partea comunității de afaceri. Stimulentele sunt bune, însă măsura necesită câteva clarificări pentru a sprijini mediul de afaceri local.

Măsura vine cu anumite restricții, însă avem speranța că în cadrul discuțiilor avute în guvern în această perioadă se vor găsi soluții pentru ca acestea să fie eliminate. Acum procedura de decontare face trimitere doar la angajații existenți, care au muncit în perioada stării de urgență, deși măsura face referire și la stimularea ocupării forței de muncă.

„Companiile care doresc să angajeze tineri absolvenți nu pot achiziționa tehnologie nouă pentru dotarea mediului de lucru de acasă deoarece aceștia nu au lucrat în prealabil pe timpul stării de urgență la acel angajator. Acest fapt contrazice obiectivul declarat al măsurii, iar o altă limitare în formularea acesteia este că se concentrează pe trecut, deși unul dintre obiectivele declarate este de a stimula acest mod de lucru ca măsură de prevenire a răspândirii virusului”, spune Andreea Georgescu, Head of HR Advisory la Mazars România.

Companiile pot deconta până la sfârșitul anului doar achizițiile efectuate deja și nu mai pot face scenarii de cumpărare pentru lunile rămase. Pentru cei 2.500/angajat, compania trebuie să depună o cerere de solicitare a sprijinului financiar, o declarație pe propria răspundere și o listă cu angajații pentru care solicită această sumă.

Angajatorii pot solicita acest sprijin financiar numai în cazul în care au achiziționat tehnologii noi pentru dotarea angajaților, astfel încât ei să poată lucra în condiții normale de acasă. Prin tehnologie nu ne referim numai la laptop și telefoane, ci și la orice alt instrument care îi ajută să se conecteze la internet.

„Un angajator care a început să își desfășoare activitatea din 16 martie în regim de telemuncă și a cumpărat 18 laptopuri noi pentru angajații care, în mod normal, lucrau doar pe stații de muncă, poate deconta suma de 45.000 de lei pe baza documentelor contabile justificative. Acest lucru se poate realiza în măsura în care valoarea unui laptop achiziționat depășește valoarea individuală de 2.500 lei”, a menționat Andreea Georgescu.

Așa cum este conceput ordinul, procedura de implementare stabilește chei clare de control la angajator, astfel încât să prevină abuzul și să stimuleze transparența tranzacțiilor contabile. Responsabilă de implementarea procedurii va fi Agenția Națională pentru Ocuparea forței de Muncă, iar tot demersul se va derula electronic.

Mazars este un parteneriat integrat internațional, specializat în servicii de audit, contabilitate, consultanță, servicii de consultanță fiscală și juridică. În România, Mazars are o echipă locală de 230 de profesioniști.

Comenteaza