Foto Cum arată Silicon Forest II. Americanii deschid un nou hub la Cluj

Cum arată Silicon Forest II. Americanii deschid un nou hub la Cluj
Lucrările de amenajare a celui de-al doilea hub se apropie de final
Cum arată Silicon Forest II. Americanii deschid un nou hub la Cluj
Cum arată Silicon Forest II. Americanii deschid un nou hub la Cluj
Cum arată Silicon Forest II. Americanii deschid un nou hub la Cluj
Cum arată Silicon Forest II. Americanii deschid un nou hub la Cluj

Investitorii care au inițiat primul Silicon Forest vor deschide al doilea lor hub la Cluj, în zona Parcului Central. Cel dintâi proiect se apropie de capacitatea maximă de închiriere. 

Silicon Forest, spațiu de coworking și hub de tehnologie, a făcut bilanțul primului an de activitate. Din iunie 2018, acesta a ajuns la un grad de ocupare de 85%. Cei mai mulți clienți sunt companii mici și foarte mici. Freelanceri sunt între 25 și 30, în funcție de lună.

Acum 20% din spațiul închiriat este ocupat de freelanceri, 80% revenind firmelor. În primul an de activitate, compania a atras clienți din tehnologia informației și domenii conexe, cum ar fi digital marketing, SEO, design, proiectare automotive, inteligență artificială, dar și agenții de relații publice sau organizare de evenimente.

O companie de produs din Marea Britanie, Winnow Solutions, a început la hub cu trei oameni, iar într-un an a ajuns la 30 de angajați. Ea dezvoltă un produs care ajută la reducerea risipei de mâncare în bucătării industriale, precum cele din industria hotelieră, restaurante, cantine și școli, folosind inteligența artificială.

„Odată cu internetul, a fost o explozie a industriilor de toate felurile. Implicit, trebuia să se schimbe și modul în care lucrăm. Am vrut să întindem o mână de ajutor tuturor celor care nu se mai regăsesc în stilul vechi de muncă la birou, dar și celor din freelancing. Vedem cum, de la lună la lună, închegăm o comunitate aici.

Sunt oameni din companii diferite care leagă prietenii, firme care se consultă cu altele, parteneriate încheiate aici, proiecte lucrate împreună. Firma Mejix dezvoltă produsul Dine Market pentru piața de restaurante din SUA și colaborează pe partea de dezvoltare aplicații mobile cu altă firmă din comunitate, Tapptitude. Pe partea de digital marketing există o altă colaborare, tot în comunitate, SRD-Media.

Sunt startup-uri care s-au dezvoltat de la zero la noi în comunitate, deja foarte promițătoare pentru investitori. Un exemplu ar fi colegii de la Bookingham, un startup care reinventează și simplifică sistemul de rezervări și lead generation pentru saloane, restaurante, ateliere și orice alt tip de afacere din domeniul serviciilor”, a declarat Gabriel Rusu, cofondator al Silicon Forest.

Noul sediu va fi amenajat pentru a găzdui evenimente de până la 100 de persoane, dar și firme care au peste 50 de angajați. Locația va fi lângă Parcul Central. Clădirea va avea 1.200 mp spațiu disponibil. Prețul chiriei va fi adaptat la fluctuațiile de personal: companiile plătesc câte birouri ocupă. Dacă o firmă crește sau scade, chiria se adaptează corespunzător acestor modificări.

Primul Silicon Forest are șase niveluri și o suprafață de 1.350 mp: spații de birouri, terasă și o cafenea. Acesta se adresează industriei IT & C, precum și companiilor, respectiv freelancerilor din alte domenii de business. Proiectul a fost inițiat de Gabriel Rusu și de către doi investitori americani, Boaz Gilad, fondator al Brookland Capital, și Guy Praisler, CEO al Dine Market.

Hub-uri care apar, hub-uri care dispar

Conceptul de spațiu de lucru folosit în comun are succes la Cluj în ultimii ani. În complexul Central a fost dat în folosință ClujHub, cel mai mare hub de cowork și de evenimente din Europa de Est, dedicat creativilor, antreprenorilor și dezvoltatorilor IT. Inițial, avea sediul pe str. Pitești. Investiția a fost inițiată de omul de afaceri Cristian Dascălu. La Facultatea de Business, grupul Google a amenajat un hub regional, prin programul Atelierul Digital. În zona gării, Spherik Accelerator își desfășoară activitatea în Liberty Technology Park. În schimb, Impact Hub a renunțat la centrul său de pe aceeași platformă, concentrându-și activitatea la București. Alte inițiative de acest gen au mai fost Cluj Cowork sau ClujMakers.

Comenteaza