Video Cum arată șantierul Institutului de Cercetare în Inteligența Artificială din Cluj-Napoca. E primul din România
- Scris de Ziua de Cluj
- 17 Ian 2025, 11:21
- Economie
- Ascultă știrea

Lucrările de construcție la Institutul de Cercetare în Inteligența Artificială al UTCN au început acum aproximativ opt luni.
La aproape opt luni de la începerea lucrărilor putem observa cum arată șantierul Institutului de Cercetare în Inteligența Artificială al Universității Tehnice Cluj-Napoca.
Sursă video: YouTube - Legat De Cluj LDC
Contractul pentru începerea lucrărilor de proiectare și execuție a Institutului de Inteligență Artificială a fost semnat în septembrie 2023. Contractul a fost atribuit în urma licitației publice Asocierii Kész Construcții România SRL (lider) și SDC Proiect SRL (asociat). Valoarea contractului este de 88.315.822 RON fără TVA.
„Este un proiect la care visăm de foarte mult timp. Acest institut va fi o platformă de colaborare în care toți experții noștri vor găsi soluții bazate pe inteligența artificială în diverse domenii, cum ar fi medicina, robotica, și industria auto. Aici vor lucra masteranzi, doctoranzi și cercetători, dorindu-ne ca acest hub al inteligenței artificiale să adune tot ce este mai bun din România", a declarat Prof. Dr. Ing. Vasile Țopa, rectorul Universității Tehnice din Cluj-Napoca.
Cum va arăta Centrul de Inteligență Artificială al UTCN
Clădirea dedicată Laboratoarelor de Cercetare în Inteligență Artificială va fi amplasată în campusul universitar de pe strada Observator și va acoperi o suprafață de 2.028 metri pătrați. Acest edificiu, cu o suprafață totală de 13.850 mp, va găzdui 30 de laboratoare, 15 săli suport, săli de conferințe și spații colaborative, toate fiind dotate cu cele mai avansate facilități de cercetare, echipamente de înaltă performanță și infrastructură IT de ultimă generație.
Laboratoarele de cercetare vor fi dotate cu echipamente de ultimă generație (sisteme de calcul High Performance Computer, servere specializate pentru deep learning și pentru stocare Big Data, aplicații de modelare, simulare, optimizare, proiectare etc.) care vor genera soluții inovatoare în domenii de mare actualitate precum:
- Internet of Things, sisteme cyber-fizice, sisteme inteligente, mobilitate autonomă și conectată și soluții de tip oraș inteligent/smart city;
- senzori și circuite integrate pentru sisteme inteligente;
- arhitecturi integrate pentru procesarea avansată a datelor multimedia (text, voce,video);
- robotica socială prin utilizarea inteligenței artificiale aplicată în zona roboticii non-industriale;
- securitate cibernetică și aplicații spațiale pentru utilizare civilă;
- e-agricultură: aplicarea tehnologiilor digitale și robotizate în agricultură - smart agri;
- e-administrație / e-guvernare;
- e-sănatate: diagnosticarea precoce și monitorizare, diagnosticul la distanță, telemedicină și modelare de programe informatice.
- tehnologii de comunicare verbală om-mașină folosind inteligența artificială și tehnologii de prelucrare a limbajului natural.
Funcțiunile vor fi distribuite după cum urmează:
- Subsol 2: 2 adăposturi, depozite, spații tehnice
- Subsol 1: parcaj subteran autoturisme și biciclete, depozite, spații tehnice, spațiu testare
- Parter: recepție, atrium, alimentație publică, sală conferință și workshopuri, spațtii tehnice
- Etajele: laboratoare, săli ședințe, oficii, laptop bar, lounge
- Etaj retras: sală multifuncțională, spații tehnice, terasă circulabilă, terasă necirculatiblă spațiitehnice.
Număr total utilizatori: 455 persoane: cercetători, 15% vizitatori, 10 persoane întreținere: personal cafenea + recepție.
PARCAJ SUBTERAN
Parcajul amplasat la subsolul 1, va asigura un număr de 120 locuri de parcare, dintre care 12 sunt locuri pentru mașini electrice și 6 sunt dedicate persoanelor cu dizabilități. Tot în parcaj mai există și 17 locuri de parcare amenajate pentru biciclete. Acesta comunică direct cu exteriorul, înspre 4 direcții diferite, dar și cu parterul clădirii de cercatare.
PARTERUL acomodează printr-un atrium amplu recepția și zone de primire a vizitatorilor și utilizatorilor curenti, care comunica direct cu principalele căi de circulatie verticala. In principal, are incaperi multifunctionale, echipate pentru evenimente profesionale de profil similar, sali de sedinte, intalniri, lounge si zone informale pentru folosirea laptopului sau discutii in cadre restranse. O componenta importanta a atriumului sunt gradenele dispuse central, indreptate spre un spatiu larg pentru prezentari sau ceremonii, care este vizibil si de la etajele superioare.
ETAJELE 1-5 sunt destinate laboratoarelor de cercetare. Fiecare etaj are cate 6 laboratoare care deservesc 12 persoane. Laboratoarele sunt dispuse cate 3 spre latura de sud sau de nord.
Acestea sunt organizate in 6 departamente principale dupa cum urmeaza:
- Departament Tehnologii Software pentru IA: 8 laboratoare
- Departament Tehnologii Hardware pentru IA: 6 laboratoare
- Departament Sisteme Inteligente si Autonome: 8 laboratoare
- Departament Aplicatii Inteligente in Securitate Cibernetica si Spatiu: 2 laboratoare
- Departament Aplicatii in Domeniul Oraselor Inteligente: 4 laboratoare
- Departament Diagnosticare Medicala Inteligenta: 3 laboratoare
+ 15 laboratoare pentru Departamentul Suport care acomodeaza doar cate un reprezentant.