Cum a supravieţuit proiectul imobiliar Ploieşti-Constanţa pe drumul între urbanişti, consilieri şi noul PUG.

Cum a supravieţuit proiectul imobiliar Ploieşti-Constanţa pe drumul între urbanişti, consilieri şi noul PUG.
Ansamblul cu șapte etaje propus de către dezvoltatorul Florisal revine marți în atenția consilierilor locali. Documentația a fost anterior retrasă de pe ordinea de zi, după ce șeful echipei din spatele noului Plan Urbanistic General al orașului a cerut regândirea sa.

Proiectul avea deja un aviz favorabil din partea Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului şi Urbanism (CTATU) din cadrul primăriei. Proiectanţii angajaţi de Florisal au făcut totuşi modificări la ansamblul propus, după observaţiile emise între şedinţa urbaniştilor şi cea a consilierilor, a explicat arhitectul-şef al oraşului.

Proiectul de hotărâre privind aprobarea Planului Urbanistic Zonal - str. Constanţa - str. Ploieşti, având ca beneficiar Florisal, apare pe ordinea de zi a şedinţei de marți. Proiectul vizează schimbarea funcţiunii din zonă şi construire şi Planul Urbanistic de Detaliu pentru realizarea unui ansamblu multifuncţional de birouri, comerţ şi locuinţe colective, cu subsol, parter, cinci etaje şi încă două retrase, pe parcela de la str. Constanţa nr. 12-14-16.

„Noi (în CTATU, n.red.) am dat aviz pentru acest proiect, dar Consiliul Local (CL) l-a respins. S-au pus mai multe probleme, cum ar fi impunerea unei retrageri de la stradă sau marcarea colţului. Noi am considerat că am dat un aviz corect, dar au fost luate în considerare şi observaţiile consilierilor. Proiectanţii au fost de acord să se conformeze şi să ţină cont de recomandările privind retragerile, marcarea colţului, introducerea unei benzi colectoare şi au revenit cu modificări. Am discutat în comisia operativă (subcomisie a CTATU, n. red.) şi am confirmat că faţă de avizul iniţial s-au introdus aceste noi condiţii. Decizia finală privind proiectul aparţine desigur CL", a subliniat arhitectul-şef al municipiului, Ligia Subţirică.

În martie, înainte ca propunerea Florisal să fie discutată în CL, membrii echipei de la noul PUG au solicitat forului municipal să refuze aprobarea proiectului imobiliar propus la intersecţia Ploieşti-Constanţa. „Proiectul se află în contradicţie atât cu prevederile PUG 1999, cât şi cu cele ale PUG în curs de reactualizare în ceea ce priveşte organizarea străzii Constanţa ca arteră esenţială în reţeaua majoră de trafic a municipiului", susţinea Adrian Borda, şef de proiect pentru noul PUG. Acesta a menţionat în sesizarea transmisă administraţiei că proiectul realizat de Arhimar pentru Florisal se află în neconcordanţă cu noul PUG la mai multe elemente: nu prevede retragere faţă de aliniamentul str. Constanţa, iar regimul de înălţime şi Coeficientul de Utilizare a Terenului sunt peste cele din noul PUG. Printr-o adresă către CL, se cerea consilierilor să solicite revizuirea PUZ. De cealaltă parte, arhitecţii de la Arhimar, biroul responsabil de proiect, susţineau că au respectat reglementările noului PUG şi că au obţinut şi acordul CTATU. De asemenea, vecinii din zonă au formulat nemulțumiri în legătură cu ridicarea ansamblului de șapte etaje.

Comisia de Urbanism a consilierilor a propus amânarea proiectului Florisal, cu recomandarea de modificare. În consecinţă, CL a decis în şedinţa din martie ca proiectul Florisal de birouri şi locuinţe propus pentru un teren din zona str. Ploieşti - Constanţa să fie rediscutat în CTATU. Acesta nu a mai ajuns în CTATU, dar a fost rediscutat în comisia operativă de urbanism din cadrul primăriei, a precizat Subţirică. Documentaţia va fi reanalizată şi de către comisia de urbanism a consilierilor locali la întrunirea care va avea loc luni, cu o zi înainte de şedinţa CL, potrivit consilierului Adrian Popa, membru în această comisie.

 

Etichete
Comenteaza