Cum a bătut Clujul recordul chiriilor în România. De ce a explodat piaţa

Cum a bătut Clujul recordul chiriilor în România. De ce a explodat piaţa
Când vine vorba de chirii, Clujul este cel mai scump oraș din România. În ultimele luni, preţurile au explodat: în medie, fiecare apartament scos spre închiriere costă cu 36% mai mult decât în primăvară. ZIUA de CLUJ a încercat să a afle ce se află în spatele acestui fenomen.

Toată România ştie: chiriile din Cluj sunt cele mai scumpe din ţară. În ultimele luni, preţurile au crescut cu 36%. Unul dintre motive ar fi faptul că oraşul este cel mai important centru universitar din România, alături de Bucureşti. În Cluj-Napoca învață în fiecare an 100.000 de studenţi, iar campusurile universitare sunt ocupate în proporție de 100%, iar cei care nu primesc un loc în cămine sunt nevoiți să îşi caute chirii.

Un alt motiv pentru chiriile "astronomice" de la Cluj îl găsim în dezvoltarea rapidă a firmelor de IT. Clujul s-a transformat într-un "Silicon Valley" de România, foarte mulţi tineri şi nu numai s-au angajat pe salarii peste medie, ceea ce a provocat o reorientare a proprietarilor către astfel de clienţi.

Piaţa a "explodat": 450 euro/lună pentru o garsonieră

Dacă în urmă cu câțiva ani, o garsonieră din Cluj se închiria în medie cu 100-140 de euro, în prezent proprietarii cer între 150 şi 450 de euro, în funcţie de zonă, dotări şi tipul imobilului.

Preţul mediu solicitat pentru o garsonieră din zona semicentrală a oraşului ajunge la 450 de euro pe lună, nivel similar cu cel de pe Lipscani, în Bucureşti. Pe locul al doilea în clasamentul celor mai ridicate chirii pentru acest tip de locuinţe se află, potrivit portalului Imobiliare.ro, zona calea Turzii (260 de euro pe lună), urmată de cartierul Andrei Mureşanu (255 de euro pe lună). Cele mai accesibile preţuri pot fi găsite în zonele Dâmbul Rotund (108 euro pe lună), Baciu (138 de euro pe lună) şi Grigorescu (149 de euro pe lună), potrivit datelor Imobiliare.ro

În ceea ce priveşte apartamentele cu două camere, cele mai scumpe zone sunt Borhanci (600 de euro pe lună) şi Bulgaria (500 de euro pe lună). Cele mai accesibile preţuri pot fi găsite în zona Mărăşti - Aurel Vlaicu (225 de euro pe lună) şi Dâmbul Rotund (235 de euro pe lună).

Chiriaşii se organizează şi luptă cu preţurile

Alături de site-urile de specialitate, una dintre cele mai utilizate metode de căutare a unei chirii în Cluj sunt grupurile online dedicate acestui subiect. În general, persoanele care se află în căutarea unei proprietăți menționează și o limită de buget, ceea ce, de multe ori, duce la imposibilitatea unei negocieri între proprietar și chiriaș.

Asociația Chiriașilor Cluj luptă pentru drepturile chiriaşilor şi face demersuri pentru a contribui la normalizarea pieței. O dată pe lună, asociaţia organizează întâlniri cu viitorii sau actualii chiriași. ZIUA de CLUJ a stat de vorbă cu reprezentanţii asociaţiei, pentru a vedea cum stau lucrurile din perspectiva celor care plătesc.

Chiriaşii se organizează şi luptă cu preţurile

"Nu se poate discuta despre o plafonare a prețurilor chiriilor, deoarece este nevoie de o mobilizare considerabilă de resurse din partea Primăriei și a Finanţelor pentru a aduce în legalitate o piață a chiriilor care funcționează în continuare la negru.

În al doilea rând, ideea de piață liberă este atât de înrădăcinată în societate încât doar să vorbești despre o reglementare a unei activități economice din partea statului este aproape tabu, deși asta se întâmplă în multe domenii economice și e o practică destul de comună în economiilor "sănătoase" către care teoretic aspirăm și noi", au precizat reprezentanţii Asociației Chiriașilor Cluj.

Aceştia susţin că 70% dintre contractele de închiriere nu sunt declarate, deci proprietarii nu plătesc impozite la Finanţe. "În linii mari, nu există prea mult spaţiu de manevră pentru chiriaş, iar asta datorită faptului că asistăm la un raport extrem de inegal pe piaţă. Există destule modele de mișcări ale chiriașilor care au avut succes în alte țări și care pot fi aplicate și aici.

Situația Clujului nu e excepțională. Acest model de dezvoltare se regăsește și în alte orașe din Europa și, în toate locurile unde oamenii nu s-au mobilizat să-și ceară dreptul la oraș, rezultatul a fost același, un oraș tot mai scump în care inegalitățile au crescut", menționează Asociaţia Chiriaşilor Cluj.

"Dacă statul nu intervine prin diferite măsuri - iar aici avem în vedere instrumente precum subvenţia de chirie pentru cei mai vulnerabili dintre noi, noi construcţii de locuinţe (locuinţe sociale, ANL, dar şi noi cămine studenţeşti în măsura în care actualul număr de cămine din România poate deservi un maxim de 30% din numărul de studenţi înscrişi), iniţiative de plafonare a chiriilor, noi parteneriate public-private prin care un procent din ceea ce se construieşte privat să fie oferit ulterior statului în contul unor deduceri fiscale - atunci există o singură direcţie: în sus.

Primăria, Consiliul Local şi Prefectura trebuie să înţeleagă că, fără acţiunea şi implicarea lor, piaţa imobiliară va produce doar inegalitate, profit pentru puţini şi daune pentru mulţi", au precizat reprezentanţii Asociației Chiriașilor Cluj.

2016: Tranzacţii imobiliare de o jumătate de miliard de euro la Cluj

"Ghidul tranzacţiilor imobiliare din Cluj-Napoca - ediţia 2016", dat recent publicităţii de administraţia locală, prezintă o radiografiere realistă pieţei imobiliare din municipiu în ultimii patru ani. Potrivit raportului, valoarea tranzacţiilor imobiliare înregistrate în 2013 la Cluj-Napoca este de 200 milioane de euro. În 2014 a ajuns la 284 de milioane de euro, în 2015, la 358 de milioane euro, pentru ca anul trecut să atingă maximul de 457 de milioane de euro.

Comenteaza