Video Cum a ajuns IT-ul principalul motor de dezvoltare în Cluj-Napoca. Primarul Boc: „Am spus să nu ucidem cloșca cu puii de aur”

Cum a ajuns IT-ul principalul motor de dezvoltare în Cluj-Napoca. Primarul Boc: „Am spus să nu ucidem cloșca cu puii de aur”
| Foto: Arhivă

Primarul Emil Boc afirmă că industria IT este una foarte valoroasă pentru Cluj-Napoca și a devenit principalul pilon de dezvoltare de aici.

Primarul Emil Boc a vorbit în direct la ZIUA LIVE despre industria IT și cum a ajuns acest sector să fie principalul motor de dezvoltare al Clujului.

Edilul spune că facilitățile fiscale sunt importante pentru companii, deoarece prin acest mod este susținută dimensiunea economică.

„La Cluj am reușit să ajungem economic de pe locul cinci național să fim primii după București datorită interesului pentru creșterea calității vieții prin locuri de muncă mai bine plătit în toate domeniile de aici. Suntem încă departe de ce ne-am dori, dar am reușit multe comparativ cu situația de unde am venit. (...) Am văzut că industria grea nu mai reprezintă principala ramură de activitate a clujului. Ea rămâne importantă, dar vectorul principal ține de universități, de economia bazată pe cunoaștere. De acolo vin cele mai bine plătite slujbe. Din educație avem și sănătate - spitale, medici. Tot de acolo avem și servicii financiar-bancare, atât de renumite la Cluj-Napoca. Aici avem cea mai puternică bancă din România  (Banca Tranvilania - BT)”, a spus primaul municipiului Cluj-Napoca, în direct la ZIUA LIVE.

Emil Boc: IT-ul este motorul nr. 1 economic din Cluj-Napoca / „Am spus să nu ucidem cloșca cu puii de aur”

Edilul a precizat că tot din educație vine și partea de inovare și IT.

„A devenit (IT-ul - n. red.) motorul numărul unu economic al orașului. Pentru asta noi nu am făcut mall-uri în fiecare parte a orașului, ci am dat voie să se contruiască clădiri de birouri, clasă A, unde au ajuns să lucreze IT-iști care au dezvoltat componenta bazată pe universitățile clujene. Am acordat facilități pe care le menținem în continuare, anume dacă vei construi o clădire «verde» vei avea 50% impozit pe clădire diminuat”, a mai spus Emil Boc.

Primarul municipiului Cluj-Napoca afirmă că în perioada când era prim-ministru, acesta a pus pe masă ruperea acordului cu FMI-ul și Banca Mondială decât să renunțe la facilitățile acordate industriei IT.

„Atunci a fost o presiune uriașă. Să renunțăm la facilități și am spus să nu ucidem cloșca cu puii de aur pe care această țară le are. S-a demonstrat că acest sector a devenit un motor economic extraordinar de important, la Cluj este motorul nr. 1. E clar că din această zonă vor veni în continuare cele mai bine plătite slujbe ale viitorului pentru că lumea a plecat în această direcție și nu mai poate fi întoarsă. Clujul are acest uriaș avantaj competitiv prin generația extraordinară de talente, prin resursa umană”, a mai precizat primarul municipiului Cluj-Napoca.

Comenteaza