Cu noaptea-n cap la declaraţiile unice

Cu noaptea-n cap la declaraţiile unice
Direcţia Generală a Finanţelor Publice a fost asaltată de sute de contribuabili care şi-au depus documentele în ultima clipă. În consecinţă, programul s-a prelungit până târziu.

Agitaţie mare ieri la Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Cluj. Firmele care nu şi-au depus declaraţia unică nr. 112 s-au grăbit să îşi prezinte formularele în ultima zi. Cei care nu au reuşit să ajungă la ghişee sau să şi le depună online riscă amenzi de până la 5.000 de lei sau declararea firmelor ca inactive.

Februarie a fost prima lună de simplificare a modului de declarare a contribuţiilor la bugetul de stat pentru agenţii economici. În loc să mai piardă vremea pe la ghişeele a patru instituţii publice, reprezentanţii firmelor nu mai au de completat decât un singur formular. "Înainte, pierdeam ore întregi cu drumurile la Sănătate sau la Casa de Pensii. Nu doar statul la cozi, dar şi drumul până acolo era un timp pierdut. Acum, lucrurile merg mult mai repede. Era şi timpul să se mai schimbe ceva după ce că plătim atât", este de părere contabila unei firme clujene.

Până vineri la ora 11:00 aproape 90% dintre contribuabili au depus declaraţia nr. 112, respectiv 19.000 din cele 21.591 de societăţi înregistrate. Finanţele au lucrat la capacitate maximă: aproape 30 de ghişee au fost deschise până la ora 20:00 pentru a primi aceste acte, iar la nivelul judeţului au fost funcţionale 79 de puncte de primire. "Scopul nostru nu este să îi amendăm, ci să îi determinăm pe oameni să vină şi să îşi depună declaraţiile", a subliniat Mihai Costin, directorul DGFP Cluj.

Luna februarie a fost prima în care societăţile au avut obligaţia de a depune formularul nr. 112. Noutatea este că reprezentanţii firmelor nu mai trebuie de acum să stea în fiecare lună la ghişeele Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM), la Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) sau la Casa de Pensii. Toate datele vor fi depuse la Finanţe. "În perioada 20-25 a lunii s-a redus semnificativ aglomeraţia de la noi. Aşteptăm să ne vină situaţiile de la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), transferul de informaţii, să vedem cum funcţionează", a declarat Emilia Groza, director al CAS Cluj. "Deşi am avut un punct de preluare a declaraţiilor, oamenii nu au mai venit să depună la noi. Ne-a uşurat munca această declaraţie unică", a menţionat Daniel Don, director al AJOFM.

Deşi societăţile mari şi mijlocii ar trebui să depună online aceste formulare, Finanţele acceptă deocamdată şi depunerea la ghişeu pentru cei care nu au reuşit să implementeze semnătura electronică. "Din iulie, toate firmele vor avea obligaţia să depună declaraţia nr. 112 numai online. La ANAF se studiază şi posibilitatea ca pentru contribuabilii mici, pentru întreprinderi mici şi mijlocii, depunerile să se facă trimestrial sau chiar semestrial, şi nu în fiecare lună ca pentru ceilalţi contribuabili", precizează Costin.

În februarie, numai 2% dintre contribuabilii clujeni şi-au depus online declaraţiile. "Firmele manifestă reticenţă faţă de semnătura electronică, dar acest lucru se va schimba treptat", susţin reprezentanţii DGFP. La nivel naţional, doar 15% dintre societăţi au depus formularul online, în general angajatorii cu mulţi salariaţi. Pentru a depune declaraţia pe internet, firmele au nevoie de un certificat digital calificat de semnătură electronică, care costă 55 euro/an. La reînnoire, preţul acestuia scade la 30 de euro. Firmele care nu o depun riscă o amendă de 1.000-5.000 lei, iar persoanele fizice autorizate, de 500-1.000 de lei. În plus, societăţile care nu se vor prezenta la Finanţe cu formularul nr. 112 timp de mai multe luni vor fi declarate inactive.

Program nocturn la Finanţe

ANAF a decis prelungirea până la 20:00 a programului de lucru al direcţiilor din teritoriu pentru a face posibilă preluarea tuturor declaraţiilor. "Pot să îi asigur pe toţi contribuabilii că avem un plan de rezervă, în sensul că avem oameni alocaţi să facă ore suplimentare şi, dacă e nevoie, până sâmbătă dimineaţa vom sta şi vom prelua declaraţii", a declarat preşedintele ANAF, Sorin Blejnar.

 

 

Comenteaza