Criză de apă la Băile Cojocna. Localnicii dau vina pe turiști

Criză de apă la Băile Cojocna. Localnicii dau vina pe turiști

Administrația Băi Cojocna a sistat funcționarea unei piscine și a instalat robinete cu temporizatoare pentru a face față consumului  în creștere din weekend. Mărirea capacității de stocare se va realiza doar după finalizarea unui proiect european.

Aceasta a răspuns la deficiențele semnalate de mai mulți cetățeni din zonă în privința lipsei de apă potabilă la sfârșit de săptămână, care susțin că prezența turiștilor ar fi cauza problemei.

“Băi Cojocna SRL este un beneficiar al Companiei de Apă Someș (CAS) ca oricare altul, plătește și consumă; faptul că la sfârșit de săptămână, în perioadele caniculare, consumul de apa crește, iar compania nu reușește să susțină acest consum este o problema de 10 ani.

Soluția va veni în următoarea perioadă, după cum precizează CAS. Printr-un program de finanțare european, CAS va construi, lângă vechiul bazin din Cojocna, un bazin nou suprateran, mărind capacitatea de stocare și asigurând consumul mare de apă.

Problema distribuției rămâne la Primăria Cojocna care, împreună cu CAS, vor trebui să investească în infrastructura de distribuție din localitate. Sunt segmente de conducte de distribuție subdimensionate care deservesc consumatorii casnici și care nu fac față consumului.

În cadrul Băi Cojocna SRL am limitat consumul de apă, piscina cu apa dulce nu funcționează, iar dușurile sunt dotate cu robineți cu temporizare. Rezolvarea trebuie să vină din partea Primăriei Cojocna și CAS”, au precizat administratorii complexului.

Băile Cojocna s-au deschis cu întârziere în acest an. ”Vă anunțăm cu multă bucurie că sâmbătă, 27 iunie, va avea loc mult așteptata redeschidere. Am luat toate măsurile necesare pentru ca siguranța voastră să fie pe primul loc. Temperatura apei este una neașteptat de bună. Pe lacul 1 avem  36 de grade Celsius, iar pe lacul 2 (Toroc), temperatura este de 33 de grade”, anunțau entuziasmați, atunci, administratorii.

Băile Cojocna sunt o stațiune balneo-climaterică aflată pe versantul stâng al pârâului Valea Sărată, la o altitudine de 340 m. În zonă au existat din timpul ocupației romane exploatări de sare, pe locul cărora au fost amenajate mai multe băi calde. Deasupra ocnelor părăsite ale minelor de sare s-au format lacuri saline, iar apa acestora a dobândit proprietăți terapeutice.

Două dintre lacuri, Toroc și Lacul Mare, au fost transformate în băi, frecventate în timpul verii. Lacul Mare, supranumit și Lacul Băilor, are o salinitate de 109,8 g/l măsurată în timpul verii la suprafața apei. Stațiunea a fost modernizată în 2008, în urma unei investiții realizată cu fonduri europene.

În primăvară, CAS a avertizat consumatorii din mediul rural din județele Cluj și Sălaj, că în condițiile creșterii semnificative a consumului de apă de către populație, dacă unii își vor uda grădinile, alții vor rămâne fără apă de băut și spălat. Compania a demarat un proiect regional în cele două județe, de 355 de milioane de euro, din fonduri europene, care prevede modernizarea rețelei de apă și canalizare.

Comenteaza