Creştere superficială pe piaţa imobiliară din Cluj. Pretenţiile proprietarilor, cu 25% peste valoarea reală

Creştere superficială pe piaţa imobiliară din Cluj. Pretenţiile proprietarilor, cu 25% peste valoarea reală
Anul a început la Cluj cu o explozie a preţurilor în domeniul imobiliar. Un apartament poate să coste mai mult decât unul în capitală.

Analiştii avertizează că scumpirea este în general artificială şi că proprietarii vor cu până la 25% mai mult decât ar valora locuinţele. Profită de faptul că oraşul s-a dezvoltat în ultimii ani şi atrage tot mai mulţi oameni.

"Cu o populaţie în continuă creştere, o industrie IT în plină dezvoltare şi festivaluri de muzică şi film, Clujul a cunoscut în ultimii ani un boom imobiliar. Satele de lângă oraş au înflorit, iar pe terenurile cultivate odată cu grâu şi porumb s-au ridicat blocuri şi case.

Deşi au apărut noi imobile de locuit, preţurile lor au continuat să crească. Cele mai scumpe apartamente din ţară se vând acum la Cluj. Dacă în urmă cu 3-4 ani, un apartament cu o suprafaţă de 60 de metri pătraţi costa undeva la 50.000 de euro, astăzi, spun specialiştii în imobiliare, aceeaşi locuinţă s-a scumpit chiar şi cu 30%", conform unui material difuzat de ştirileprotv.ro.

Analiştii imobiliari sunt de părere că această creştere este adesea artificială. "Oamenii încearcă subiectiv să îşi raporteze preţul pe care ei îl cer, simplu, ce au văzut prin vecini, ce au mai auzit. Dacă ne uităm pe parcursul unei jumătăţi de an cu cât a intrat la listare un imobil şi cu cât s-a vândut de multe ori vedem diferenţe de 20-25% fără probleme", declară Ramona Cuc, director de agenţie imobiliară.

"Sunt aproximativ 5.000 de studenţi în fiecare an care termina la universităţile din Cluj care vor să rămână în Cluj-Napoca, astfel că presiunea de a-şi achiziţiona o proprietate e foarte mare", spune Lucian Fanea, economist. La Cluj sunt şi cele mai mari chirii din ţară. Un apartament cu două camere, de pildă, se închiriază în medie cu 360 de euro pe lună, în creştere cu 50 de euro faţă de 2016.

Comenteaza