Creşte exodul medicilor dinspre Cluj spre vest

Creşte exodul medicilor dinspre Cluj spre vest
Ofertele de salarizare din Marea Britanie determină tot mai multe cadre medicale să opteze pentru a munca în străinătate.
Aproximativ 300 de doctori clujeni au solicitat deja în primele şapte luni Colegiului Medicilor (CM) Cluj certificate profesionale.

“O asistentă poate câştiga între 21.000 şi 33.000 de lire sterline pe an, în funcţie de experienţă. La doctori e altceva. Dacă vorbim de Norvegia, atunci un doctor radiolog sau psihiatru câştigă în jur de 10.000 de euro pe lună, dacă ne referim la Marea Britanie e mai puţin.

În medie, un medic câştigă, totuşi, la început minim 3.000 de lire sterline pe lună. Un medic rezident poate începe cu 1.500 de lire pe lună, iar unul specialist poate să ia între 2.500 şi 5.000 de lire sterline”, a precizat Ramona Marian, jurist în cadrul firmei de intermediere de locuri de muncă Business Activ Consult, care a organizat săptămâna trecută un târg de oferte medicale în străinătate adresat asistentelor şi la care au participat câteva zeci de persoane. “Partea urâtă” a plecării cadrelor medicale la muncă în străinătate este, conform Ramonei Marian, faptul că acestea sunt dispuse uneori să accepte poziţii inferioare pregătirii şi experienţei lor.

Conform reprezentanţilor CM Cluj, aproximativ 300 de doctori au solicitat în doar şapte luni, cât au trecut din an, certificate profesionale din partea forului menţionat. Pe tot parcursul anului trecut au fost între 100 şi 150 de solicitanţi, a precizat doctorul Mircea Bârsan, preşedintele CM Cluj. “Numărul doctorilor care solicită certificate profesionale, unul din actele necesare pentru a lucra în străinătate, a crescut semnificativ. Anul trecut au fost 100-150 de solicitanţi, iar anul acest deja cred că sunt vreo 300.

În străinătate doctorii au la dispoziţie tot, medicamente, materiale sanitare, laboratoare, iar salariile sunt de 10 ori mai mari ca aici”, a precizat preşedintele Colegiului Medicilor Cluj. Pe lângă salarizarea superioară pe care o primesc în străinătate, la decizia doctorilor de a pleca se adaugă şi imaginea defavorabilă pe care o are în ultimul timp profesia în ţară, dar şi faptul că Ministerul Sănătăţii Publice nu pune la dispoziţie suficiente posturi, a specificat şeful CM Cluj.

Comenteaza