Costurile revenirii la birou se pot ridica la un buget de 1400 lei lunar. Însă 1,5 milioane de români au salariul minim pe economie, 1524 de lei

Costurile revenirii la birou se pot ridica la un buget de 1400 lei lunar. Însă 1,5 milioane de români au salariul minim pe economie, 1524 de lei

Spre deosebire de cei care încă lucrează de acasă, cei care merg la birou trebuie să aibă alocat un buget lunar de aproximativ 1400 lei pentru combustibil, prânz și vestimentație, arată o analiză ştirileprotv.ro

Pentru cei care câştigă 1800 de lei pe lună, 1400 lei alocaţi pentru bugetul care ar include costul revenirii la locul de muncă ar însemna faliment personal sau familial. În Cluj-Napoca sunt destui angajatori care plătesc salarii sub 2000 de lei. 2000 de lei este nivelul pensiei la care guvernanţii consideră necesară o suplimentare cu 700 de lei lunar pentru ca cineva să poată supravieţui exploziei preţurilor. 

Dar ce se va întâmpla cu angajaţii care nu câştigă în mână nici  măcar suma respectivă. Potrivit ultimelor statistici, în România sunt 1,5 milioane de angajaţi care au salariul minim pe economie, respectiv primesc în mână 1524 de lei lunar. Celor cu salariul minim pe economie le-ar rămâne nici mai mult, nici mai puţin decât 124 de lei pentru orice alte cheltuieli, alimente, utilităţi, servicii medicale, impozite şi  taxe, practic le-ar fi imposibilă supravieţuirea. 

Costurile revenirii la birou se pot ridica la un buget de 1400 lei lunar. Însă 1,5 milioane de români au salariul minim pe economie, 1524 de lei
sursa: http://www.calculator-salarii.ro/salariu-minim-pe-economie-2022/

După doi ani de restricții sanitare, cei care s-au întors în sfârşit la birou sunt nevoiți să se adapteze costurilor tot mai mari. Cu o creștere a prețurilor la combustibil în ultimele 6 luni mult peste aşteptări drumul cu mașina personală până la locul de muncă nu mai este neapărat o soluţie. Inclusiv prânzul ne costă mai mult.

Cei care iau masa de prânz la serviciu plătesc 30, 40 sau chiar 50 de lei. Totul costă, în medie, cu cel puțin 30 la sută mai mult că anii trecuți. Ca să iasă mai ieftin, angajați unor platforme de lucru multinaționale sau hub-uri- își fac abonament.

Şi cei care foloseau mașina personală pentru a ajunge la locul de muncă trebuie să scoată mai mulţi  bani din buzunar, iar prețul combustibilului i-a făcut pe mulți să opteze pentru transportul în comun. Liviu Neag, director general Compania de Transport Public Cluj: ”În primele cinci luni ale acestui an se observă de la o lună la alta o creștere atât a numărului de călători și automat a biletelor, cât și a numărului de abonamente”.

Pentru cei care locuiesc în afara marilor orașe nu există mereu soluţii aşa că drumul cu mașina personală până la locul de muncă e mult mai costisitor. Mai ales că, de la începutul anului, combustibilul s-a scumpit cu aproape 40 la sută.

Valoarea unui coș minim pentru un trai decent ar trebuie să fie, 2.708 lei pe lună pentru o persoană adultă singură, arată un studiu efectuat pentru Avocatul Poporului de Fundația Friedrich-Ebert România, la care au lucrat cercetători de la Institutul pentru Cercetarea Calităţii Vieţii (ICCV) şi Syndex România, actualizat în toamna anului trecut.

Comenteaza