Costul orar al forţei de muncă, în creştere, în România. Ce diferenţe sunt faţă de anul 2016

Costul orar al forţei de muncă, în creştere, în România. Ce diferenţe sunt faţă de anul 2016
Costul orar al forţei de muncă în formă ajustată a înregistrat o rată de creştere în primul trimestru din 2017 şi faţă de cel precedent, dar mai ales faţă de acelaşi trimestru al anului anterior.

Potrivit Institutului Naţional de Statistică, costul orar al forţei de muncă în formă ajustatărată, a înregistrat o rată de creştere în primul trimestru din 2017 de 2,92% faţă de cel precedent, şi de 17,24% faţă de acelaşi trimestru al anului anterior.

În formă brută (neajustată), faţă de aceleaşi perioade de comparaţie, variaţia costului orar al forţei de muncă a avut o tendinţă similară cu forma ajustată (0,96%, respectiv 18,20%), scrie Mediafax.

În primul trimestru din 2017 comparativ cu aceeaşi perioadă din 2016 s-au înregistrat creşteri ale costului orar al forţei de muncă în toate activităţile economice. Cele mai mari creşteri ale costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) se observă în sănătate şi asistenţă socială (37,86%), activităţi de spectacole, culturale şi recreative (30,06%), învăţământ (22,36%), administraţie publică (21,89%) şi activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport (21,08). Creşterea cea mai mică s-a înregistrat în industria extractivă (1,24%).

Creşterile costului orar al forţei de muncă din activităţile sectorului bugetar au fost influenţate, în principal, de aplicarea prevederilor legale în domeniu.

 

Comenteaza