Consultanţii fiscali: majorarea TVA înseamnă bani mai puţini la buget

Consultanţii fiscali: majorarea TVA înseamnă bani mai puţini la buget
Colectările din taxa pe valoarea adăugată (TVA) şi cele din taxe şi impozite vor scădea în perioada următoare, atenţionează reprezentanţii Camerei Consultanţilor Fiscali din România (CCFR), întruniţi ieri la Cluj-Napoca.
Membrii CCFR şi omologii lor din Ungaria au ajuns la concluzia că majorarea TVA va avea efecte negative pe termen lung în cazul în care Guvenul României nu va lua măsuri de relaxare fiscală.

“Începând cu 2011 sistemul maghiar va începe să adopte nişte măsuri în sensul flexibilizării fiscale. Vor să scadă cota unică la 16%, de la sistemul progresiv. România doreşte să reducă această cotă la 12%. Ungurii au crescut TVA de la 22% la 25%, un lucru care a determinat o scădere a colectării impozitelor, inclusiv a TVA, ca urmare a creşterii restanţelor societăţilor comerciale. Se pare că au o colectare mai bună la bugetul de stat, iar gradul de conformare voluntară este foarte mare. La noi a scăzut gradul de colectare. Avem un exemplu concret, iată, cel al Ungariei, în care gradul de colectare a scăzut după majorarea TVA. S-ar fi putut face analize la momentul respectiv pentru a se vedea acest comportament”, spune Toni Teau, vicepreşedinte al CCFR. Potrivit Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, România se află pe ultimul loc în Uniunea Europeană la nivelul de colectare a veniturilor bugetare, cu un maximum de 33% din produsul intern brut şi o medie de 28-29%. La impozitele indirecte (TVA, accize, taxe vamale), colectările s-a diminuat de la 12,9% în 2008 la 11,9% în 2010, fapt ce ne clasează pe locul 20 în Uniunea Europeană.


Comenteaza