Constantin: Apa pentru irigaţii se va ieftin vineri cu 20%

Constantin: Apa pentru irigaţii se va ieftin vineri cu 20%
Apa pentru irigaţii se va ieftini, vineri, cu 20%, după reducerea preţului energiei electrice pentru fermieri, a declarat, într-o conferinţă de presă, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

"Astăzi (joi, n.r.) am semnat un ordin de ministru referitor la energia electrică pentru irigaţii. Producătorii care practică cultura mare au solicitat un preţ ceva mai bun la energie electrică, pentru a putea utiliza sistemele de irigaţii. Am identificat soluţia ca fermierii, după aplicarea acestui ordin, să poată utiliza apa pentru irigaţii la un preţ ceva mai mic, cu aproximativ 20%", a spus Constantin.

El a adăugat că fermierii vor astfel acces la tariful reglementat tip B.

"Dacă până acum preţul era de 250 de lei pe mia de metri cubi de apă pompată, preţul scade astfel la 200 de lei. Începând de mâine, fermierii care au contract cu Agenţia Naţională pentru Îmbunătăţiri Funciare (ANIF) pot beneficia de un preţ redus", a spus el.

Ministrul a arătat că fermierii au contracte semnate cu ANIF pentru irigarea a 247.000 de hectare în 2012, dintre care s-au irigat aproximativ 40.000 de hectare.

"Ne aşteptăm după acest ordin să se semneze mai multe contracte şi suprafaţa irigată să crească", a mai spus el.

Ministerul Agriculturii a anunţat recent că vrea o finanţare europeană de 400 milioane euro pentru investiţii în reabilitarea sistemului de irigaţii, pentru o suprafaţă totală de 800.000 de hectare de teren agricol.

Comenteaza