Consiliul Concurenței suspectează Enel de posibile abuzuri de poziţie dominantă / Ce spune compania

Consiliul Concurenței suspectează Enel de posibile abuzuri de poziţie dominantă / Ce spune compania
| Foto: aktual24.ro

Consiliul Concurenţei a efectuat inspecţii inopinate la Enel România SA. Autoritatea suspectează posibile abuzuri de poziție dominantă al operatorilor de distribuție a energiei electrice din cadrul grupului Enel.

Consiliul Concurenței a efectuat inspecții inopinate la Enel România SA, la operatorii de
distribuție a energiei electrice din cadrul grupului (E-Distribuție Muntenia SA, E-Distribuție
Banat SA, E-Distribuție Dobrogea SA), precum și la societățile de furnizare a energiei electrice
membre ale grupului Enel (Enel Energie SA, Enel Energie Muntenia SA).

Potrivit unui comunicat al instituţiei, inspecţiile s-au derulat în cadrul a trei investigaţii privind posibile abuzuri de poziţie dominantă ale operatorilor de distribuţie a energiei electrice din cadrul grupului Enel, în zonele în care aceştia deţin licenţă. Autoritatea de concurenţă are indicii că E-Distribuţie Muntenia SA, E-Distribuţie Banat SA şi E-Distribuţie Dobrogea SA, printr-o serie de acţiuni, limitează concurenţa pe piaţă, prin favorizarea propriilor furnizori de energie electrică, Enel Energie SA şi Enel Energie Muntenia SA, în detrimentul celorlalţi furnizori cu amănuntul şi al consumatorilor.

„Monitorizăm în mod constant activitatea companiilor aflate în poziţie dominantă, acestea având o responsabilitate specială cu privire la comportamentul adoptat în relaţia cu partenerii, tocmai pentru că se bucură de o poziţie deosebită pe piaţă. Suntem interesaţi de comportamentul companiilor din sectorul energetic, mai ales în contextul în care, în ultimii ani, statul român a adoptat măsuri de deschidere către concurenţă a pieţelor din acest sector. Vom interveni şi vom sancţiona orice încercare de denaturare a procesului de liberalizare, în interesul firmei dominante sau a unor companii din cadrul grupului, deoarece afectează interesele consumatorilor", a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

Ce spune Enel

„Consiliul Concurenţei a derulat o inspecţie inopinată la unele societăți din grupul Enel în România. Societățile Enel acordă o atenție deosebită respectării legislației în domeniul concurenței, își desfășoară activitatea cu transparență, nediscrimininare și respect pentru clienți, iar în cadrul inspecției au cooperat pe deplin cu autoritatea competentă, punând la dispoziţie toate documentele şi informaţiile solicitate", au transmis reprezentanții Enel România la solicitarea ZIUA DE CLUJ.

Inspecţiile s-au desfăşurat la sediile şi unele puncte de lucru ale companiilor din Bucureşti, Constanţa şi Timişoara, iar documentele se află în analiza autorităţii române de concurenţă, în cadrul procedurilor specifice.

Inspecţiile inopinate sunt autorizate de Curtea de Apel Bucureşti şi sunt justificate de necesitatea obţinerii tuturor informaţiilor şi documentelor necesare clarificării posibilelor practici anticoncurenţiale analizate. Efectuarea acestora nu reprezintă o antepronunţare în ceea ce priveşte vinovăţia companiilor, subliniază Consiliul Concurenţei.

În vara acestui an, Comisia Europeană a aprobat preluarea operaţiunilor din România ale grupului italian Enel de către grupul Public Power Corporation S.A. din Grecia.

Grupul italian de utilităţi Enel a anunţat pe 9 martie că îşi va vinde operaţiunile din România către grupul grec PPC pentru 1,26 miliarde de euro, în cadrul unui plan care vizează reducerea datoriilor şi concentrarea pe energiile verzi.

Comenteaza