Consiliul Concurenței pune lupa pe piața de leasing. Verificări la o firmă din Cluj

Consiliul Concurenței pune lupa pe piața de leasing. Verificări la o firmă din Cluj

Schimbul de informații promovat de Asociaţia Societăţilor de Leasing Operațional (ASLO) și de 14 firme este verificat de către Consiliul Concurenței din România.

CCR va supune dezbaterii publice angajamentele propuse de 14 companii și de ASLO pentru a elimina îngrijorările concurențiale care au condus la declanșarea investigației privind o posibilă înțelegere pe piaţa serviciilor de leasing operațional și a serviciilor conexe din România.

Informațiile schimbate între concurenți au vizat date individualizate privind volume ale activităţii desfăşurate pe piaţa de leasing operațional și a serviciilor conexe acestora din România, acest schimb de informații având loc trimestrial, începând cu 2007.

"Schimbul de informații analizat s-a realizat în mod direct între concurenți, indirect, prin intermediul ASLO, precum și prin intermediul unor publicații de profil care preluau date privind activitatea societăților de leasing operațional și le publicau în formă individualizată.

Angajamentele propuse de companii prevăd ca atât colectarea, prelucrarea, cât și distribuirea de informații privind activitatea de leasing operațional să se realizeze astfel încât să se asigure confidențialitatea, iar diseminarea acestora să aibă loc doar în formă agregată, care să nu permită identificarea companiei.

Chiar dacă, în general, schimbul de informaţii pe anumite pieţe poate fi util analizei comparative (benchmarking), dacă el conține elemente cu grad mare de detaliu și individualizare poate facilita coordonarea comportamentului companiilor, încălcând reglementările din domeniul concurenței", conform CCR.

Companiile care au propus angajamente sunt Ald Automotive, Arval Service Lease, Autotechnica Fleet Services, BCR Fleet Management, BT Operational Leasing Cluj, Business Lease, Leaseplan, New Kopel, Porsche Mobility, Premium Leasing, RCI Finanțare, Unicredit Leasing Fleet Management, Alexandros Long Term Rental,  Finmedia, dar și ASLO.

Comenteaza