Compania care deține Mega Image cumpără magazinele Profi din România. Tranzacție de peste 1 miliard de euro

Compania care deține Mega Image cumpără magazinele Profi din România. Tranzacție de peste 1 miliard de euro
| Foto: Foto 1 (stânga): kshu - Depositphotos.com / Foto 2 (dreapta): profi.ro

Compania olandezo-belgiană care deține retailerul Mega Image, a anuțat achiziția întregului lanț de magazine Profi România.

Ahold Delhaize, compania olandezo-belgiană care deține Mega Image, anunță că a convenit să achiziționeze 100% din retailerul român de produse alimentare Profi Rom Food SRL (Profi) de la MidEuropa, sub rezerva aprobării de către autoritățile de reglementare, potrivit unui comunicat.

Compania mamă a Mega Image afirmă că tranzacția oferă o potrivire puternică a formatului și o propunere de clienți complementară pentru marea marcă locală a Ahold Delhaize pe piața românească. România este o piață atractivă care se confruntă cu o creștere continuă a averii publice și a puterii de cumpărare, determinată de fundamentele economice puternice.

Profi este liderul retailerilor tradiționali de produse alimentare din România, operând 1.654 de magazine în țară. În cele douăsprezece luni care s-au încheiat în iunie 2023, compania a generat vânzări de 2,5 miliarde de euro.

Tranzacție de 1,3 miliarde de euro în retail-ul românesc

Achiziția va dubla dimensiunea afacerii românești existente a Ahold Delhaize, care operează sub marca Mega Image și are 969 de magazine, preponderent în zonele urbane. Ahold Delhaize se așteaptă să genereze o creștere semnificativă a veniturilor și sinergii din această tranzacție. 

Potrivit comunicatului, Ahold Delhaize va plăti o valoare de aproximativ 1,3 miliarde de euro, ceea ce corespunde unei valori de întreprindere ajustate în funcție de leasing de 1,8 miliarde de euro (după IFRS 16).

Contravaloarea achiziției va fi finanțată în proporție de 100% din datorie, iar tranzacția se preconizează că se va încheia în 2024, după îndeplinirea condițiilor de închidere obișnuite, inclusiv aprobarea autorităților de reglementare.

„România este o piață atractivă, cu o dezvoltare susținută prin investiții solide. Ne bucurăm că vom continua să contribuim la dezvoltarea pieței locale de retail alimentar, acum și alături de Profi, care devine parte din familia noastră de branduri Ahold Delhaize. Magazinele din rețeaua Profi vor extinde și completa rețeaua deja existentă de magazine Mega Image. Avem o experiență substanțială în dezvoltarea celor mai bune practici, precum și în integrarea în cultura locală și suntem încrezători că prin această achiziție vom reuși să aducem și mai multă valoare pentru comunitățile pe care le deservim în România”, a declarat Jesper Lauridsen, COO Europa Centrală și de Est, Ahold Delhaize.

Tranzacția este supusă unor condiții, inclusiv autorizarea fuziunii în conformitate cu legile și  reglementările aplicabile în materie de concurență. Închiderea tranzacției este așteptată pentru 2024.

„Acesta este un moment extraordinar pentru Profi, care a devenit unul dintre retailerii cu cea mai rapidă creștere din România. Suntem acum unul dintre liderii segmentului de supermarketuri și magazine de proximitate și acest lucru nu se putea face fără efortul conjugat al celor peste 28.000 de angajați, fără inspirația echipei de management și fără sprijinul constant al partenerilor noștri. Datorita sprijinului MidEuropa, prin expertiza neprețuită în domeniu, dar și prin întelegerea profundă a pieţei în care activăm, am construit o afacere centrată pe nevoile clienților, angajaților și comunităţii noastre” a declarat Gaëtan Pacton, CEO Profi.

Retailerul Profi are peste 1.650 de magazine proprii și Partener prezente în peste 800 localități urbane și rurale. Compania afirmă că deservește zilnic peste 1.3 milioane de clienți.

Comenteaza