Comisia Europeană vrea să simplifice accesul la fonduri

Comisia Europeană vrea să simplifice accesul la fonduri
Grupul la nivel înalt format din experți independenți si Comisiei Europene (CE) a avut o ultimă discuție pe tema simplificării accesului la fondurile europene și a reducerii birocrației în gestionarea programelor de finanțare din politica de coeziune în perioada de după 2020.

Acesta a avut schimburi de opinii cu comisarul european pentru politică regională Corina Crețu și cu experți ai CE asupra modalităților practice de implementare a principalelor propuneri din raportul lor final, prezentat în iulie 2017. 

"Grupul la nivel înalt a dezbătut teme dificile, cum ar fi procesele de audit și control, și a făcut acest lucru cu curaj și fără să evite anumite subiecte. Experții au elaborat un set bogat de propuneri clare și detaliate pentru simplificarea în viitor a accesului la fondurile UE ", a declarat Corina Crețu.  

"Fondurile politicii de coeziune sunt cele mai vizibile elemente pozitive ale UE, însă mult prea multe reguli li s-au adăugat de-a lungul anilor. Recomandările noastre arată că simplificarea lor semnificativă este nu doar de dorit, ci și fezabilă", a adăugat președintele grupului, Siim Kallas.

Discuțiile s-au concentrat pe pregătirea viitoarelor programe și evitarea întârzierilor; metode online și indicatori comuni pentru a face raportarea mai simplă pentru statele membre și beneficiari; soluții simple și gata de utilizat pentru rambursarea costurilor și limitarea birocrației; criterii mai bine armonizate de evaluare a performanței investițiilor din politica de coeziune și controale mai puține și proporționale.

Creat în 2015 la inițiativa Corinei Crețu, grupul și-a început activitatea prin formularea unei serii de propuneri, din care o parte au fost luate în considerare la evaluarea intermediară a bugetului actual. Ulterior, acesta și-a concentrat eforturile pe perioada post-2020. O propunere privind viitoarea politică de coeziune este așteptată din partea CE în vara anului 2018.

Comenteaza