Comisia Europeană îşi îmbunătăţeşte prognoza referitoare la economia României: Creştere cu 7,4% în acest an

Comisia Europeană îşi îmbunătăţeşte prognoza referitoare la economia României: Creştere cu 7,4% în acest an

Comisia Europeană a revizuit din nou în creştere puternică prognoza privind evoluţia economiei româneşti în acest an. Potrivit noii estimări, economia României va creşte cu 7,4% în 2021 şi cu 4,9% anul viitor. Premierul Florin Cîţu a precizat că cea mai mare creştere economică din UE a fost prognozată de Comisia Europeană pentru România. „Sectorul privat a răspuns pozitiv la măsurile implementate până acum şi are încredere că ne vom ţine de toate reformele anunţate”, a adăugat prim-ministrul

În primăvară, Comisia estima un avans de doar 5,1% pentru 2021, deşi prognoza fusese deja majorată substanţial faţă de cea din iarnă, de 3,8%.
 
Prin urmare, România ar urma să aibă cea mai mare creştere economică din UE în 2021, scrie profit.ro.
 
„Majorarea prognozei de creştere este pusă pe seama evoluţiei peste aşteptări din primul trimestru. Produsul Intern Brut (PIB) a crescut, în primele 3 luni, cu 2,8% în ritm trimestrial, susţinut mai ales de investiţii şi consumul privat. "Încrederea companiilor şi a consumatorilor a rămas puternică până acum. Consumul privat ar urma să rămână robust, susţinut de ridicarea restricţiilor, în special în sectoarele puternic lovite de pandemie ca arte, divertisment, restaurante şi hoteluri, precum şi de creşterea destul de puternică salariilor în primele luni din an. Investiţiile ar urma să rămână consistente, susţinute atât de sectorul public, cât şi de cel privat. Creşterea susţinută a comenzilor sugerează o creştere a activităţii industriale în lunile următoare”, precizează CE, în comunicatul de presă. 
 
Economia României a pierdut anul trecut 3,9%, o scădere moderată în raport cu restul ţărilor. Inflaţia anuală ar urma să se situeze la 3,2% comparativ cu 3,9% în prognoza anterioară).

 

Comenteaza