Comisia Europeană: „Fermierii români și bulgari au cele mai mici venituri din UE”

Comisia Europeană: „Fermierii români și bulgari au cele mai mici venituri din UE”

Cel mai recent raport al Comisiei Europene arată că economia agricolă din țara noastră se caracterizează prin ferme mici, pline de datorii, iar forța de muncă familială este cea mai răspândită formă de muncă în agricultură, aceasta fiind neremunerată.

Eurodeputatul PNL Daniel Buda atrage atenţia asupra raportului Comisiei Europene, intitulat „Privire de ansamblu asupra economiei agricole în UE”, conform căruia exploataţiile agricole din România şi Bulgaria sunt evaluate la o medie de sub 100.000 de euro, la polul opus aflându-se fermele din Danemarca şi Olanda, cu o medie de peste 2,4 milioane de euro. Documentul evidențiază decalajele considerabile în ceea ce privește structura și profitabilitatea fermelor din statele estice și cele din statele vestice și nordice europene. 

Fermele din România și Bulgaria au avut cele mai scăzute valori totale ale activelor deoarece acestea sunt caracterizate de mai puține tipuri de agricultură cu intensitate mare de capital, iar fermele au o dimensiune medie mai mică. O altă caracteristică surprinsă în raport este legată de forța de muncă cea mai răspândită în fermele din România, fiind vorba despre cea familială.

În ceea ce privește proporția orelor de lucru neremunerate, cea mai mare parte a programului de lucru neremunerat (90%) este în România, în timp ce Slovacia (6%) și Republica Cehă (25%) se află la celălalt capăt al scalei, datorită predominării în aceste două țări a unor ferme foarte mari.

Preşedintele PNL Cluj mai precizează faptul că în România, fermele mici reprezintă 96,7% din totalul exploataţiilor agricole, mai puţin de 1% din fermierii români făcând parte din forme asociative. Uniunea Europeană încurajează înfiinţarea de organizaţii de producători, deoarece acestea le permit agricultorilor să se grupeze pentru a-şi putea vinde produsele în mod colectiv, căpătând astfel mai multă influenţă pe piaţă în cadrul lanţului de aprovizionare cu alimente.

Avantajele economice nu sunt puține, fermierii având posibilitatea să acceseze mai ușor fondurile europene, să negocieze un preț mai bun al produselor, să-și extindă producția, având acces la informație, inovație, la proiecte de colaborare în vederea înființării de noi ferme și dezvoltarea celor existente. 

"Dragi fermieri, prin asociere, într-adevăr veți conta și veți putea să vă remarcați pe piața națională, europeană și internațională. Vă asigur că voi continua campania „Asociază-te! Doar așa vei deveni mai puternic!” și vă voi sprijini și încuraja în eforturile voastre de asociere, astfel încât vocea voastră să fie auzită la nivel național și european!", transmite Daniel Buda.

Comenteaza