Comisia Europeană amenință România pentru poluarea de la Cluj

Comisia Europeană amenință România pentru poluarea de la Cluj

România are la dispoziţie patru luni ca să își remedieze deficienţele privind calitatea aerului. Comisia Europeană (CE) a trimis României o scrisoare de punere în întârziere prin care-i acordă patru luni pentru a lua măsurile necesare pentru rezolvarea acestora.

Dacă ţara nu rezolvă problemele, CE poate decide să trimită un aviz motivat. "CE cere României să respecte cerinţele directivei 2008/50/ECon referitoare la calitatea aerului înconjurător, un aer mai curat pentru Europa şi o evaluare fiabilă, şi să informeze opinia publică şi să raporteze în privinţa gravităţii poluării aerului.

În special, România nu a reuşit să respecte limitele maxime admise de dioxid de azot (NO2) în Bucureşti, Braşov, Iaşi, Cluj-Napoca şi Timişoara, şi nu a luat măsurile adecvate pentru a păstra cât mai scurte posibile perioadele în care s-au înregistrat depăşiri, precizează executivul comunitar.

În 30 aprilie, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a publicat hotărârea privind condamnarea României pentru nerespectarea directivei privind calitatea aerului înconjurător şi un aer mai curat pentru Europa.

Documentul se referă la depăşiri ale limitelor maxime admise pentru PM10, în Bucureşti, în perioada 2007-2016, dar şi la problemele pe care le înregistrează ţara noastră în procesul de combatere a poluării. România are la dispoziţie patru luni să închidă, să sigileze şi să ecologizeze 48 de gropi de gunoi ilegale, avertizează CE.

Comenteaza