Video Clujul va fi împânzit cu copaci energetici

Clujul va fi împânzit cu copaci energetici
Moda copacilor energetici a prins în marile orașe ale lumii | Foto: Spotlight Solar

Clusterul Transylvania Energy (TREC) și-a propus să amplaseze în parcurile și cartierele Clujului mai multe asemenea instalații, dotate cu panouri solare, senzori de poluare, prize de încărcare și internet fără fir.  

“Noi ne dorim să fim o platformă pentru creșterea inovației în domeniul energiei alternative, resurselor regenerabile. Cel mai  nou centru al nostru este Cetatea - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Izotopice și Moleculare, dedicat transferului de tehnologie dinspre cercetare către piață, cu preocupări în stocarea hidrogenului, compuși organici, panouri fotovoltaice, microhidrocentrale.

Lucrăm la un prototip prin care concentrăm energia solară într-un focar care generează energie electrică, dar și termică, de mare ajutor pentru comunitățile rurale mici, cu deficit energetic, estimate la 100.000 în România, care nu se pot conecta la rețeaua națională.

În stadiu incipient este o turbină eoliană mică, printată 3D, încă în teste, care să fie integrată. Există pe acoperișul institutului și un mic parc fotovoltaic pentru a face comparații despre mentenanța panourilor care, dacă sunt murdare, au o eficiență mult mai mică”, a spus cercetătorul științific Oana Raita, director de programe al TREC, la conferința PRIA Urban Innovation & E-Mobility.

Panouri solare mobile în Lomb

“Totuși, avem nevoie de un spațiu mai mare de desfășurare pentru studiile noastre, iar acesta va fi primul parc de cercetare pentru energii alternative din România, programat în Cluj Innovation Park (CIP), pe Dealul Lomb. Acolo vor exista o componentă fotvoltaică și două eoliene, pentru o independență energetică sporită a administrației și chiriașilor, din surse de energie alternative.

Parcul fotovoltaic va conține atât panouri fixe, cât și mobile, care sunt mai scumpe, dar pentru progresul tehnologic trebuie făcute investiții. Testerii noștri vor fi cei din CIP, cărora vrem să le asigurăm necesarul de energie, însă vom avea și o capacitate de stocare; vizăm și iluminatul public din zonă. Nu este locația cea mai bună pentru generarea de energie verde, dar tocmai aceasta este marea provocaare pentru noi.

Un alt proiect, Reflow, este dedicat orașelor circulare și regenerative. Vrem să optimizăm consumul energetic, obiectivul fiind tehnologia cu emisii reduse de carbon. O componentă importantă va fi cea de conștientizare, prin traininguri și workshopuri pentru tineri. Vrem să creăm și un copac energetic, cu mici panouri solare, care să conțină internet Wi-Fi, prize de încărcare, senzori de poluare. Acești copaci vor fi integrați în peisajul urban, fiind amplasați în zone de interes, parcuri, cartiere”, a menționat oficialul TREC.

PRIA Urban Innovation & E-Mobility Conference este o platformă națională pentru discuții aprofundate între administrațiile locale, reprezentanți ai mediului de afaceri, ai mediului universitar, specialiști în urbanism, tehnologie și servicii la nivel național și internațional, dar și lideri ai comunității. 

Evenimentul s-a concentrat asupra mediului urban: mobilitate, energie, tehnologie, mediu, construct&real estate și infrastructură. Principalele teme au fost parteneriatul public-privat, reducerea poluării, promovarea planificării transportului, reorganizarea mobilității urbane durabile, inovațiile tehnologice în protecția mediului; clădiri inteligente și “verzi”, orașe fără carbon, e-mobilitate, infrastructură ecologică, digitalizarea economiei circulare și impactul pentru orașele viitorului, surse variabile de energie regenerabilă, rețele inteligente.

Comenteaza