Clujul ține în viață bursa românească, în pandemie

Clujul ține în viață bursa românească, în pandemie

Capitalizarea bursieră de pe piaţa reglementată a atins nivelul de 120 de miliarde de lei la finalul primului trimestru al acestui an, în scădere cu 33% comparativ cu finalul lui 2019, potrivit Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).

"Se remarcă faptul că în luna martie capitalizarea bursieră BVB (doar acţiuni) a înregistrat o scădere semnificativă, pe fondul temerilor investitorilor referitoare la pandemia COVID-19. Cel mai diminuat nivel al capitalizării bursiere, 113 miliarde de lei, a fost înregistrat în 18 martie 2020", se menţionează în raport.

La 31 martie pe primul loc în clasamentul celor mai lichide companii ale căror acţiuni au fost tranzacţionate la BVB pe piaţa principală (Regular) se situează Banca Transilvania Cluj care deţine o pondere de 29% din valoarea totală tranzacţionată.

Pe următoarele poziţii din acest top s-au clasat Fondul Proprietatea, BRD, Romgaz şi OMV Petrom. "Cele cinci societăţi de investiţii financiare sunt incluse în clasament, în timp ce sectorul bancar şi cel energetic rămân cele mai bine reprezentate în topul lichidităţii bursiere", se menţionează în raport.

În topul emitenţilor după valoarea tranzacţionată pe piaţa principală (doar acţiuni), primele cinci companii îşi menţin poziţiile fruntaşe de-a lungul ultimelor perioade analizate.

"Din altă perspectivă, 20 din cei 78 emitenţi care au realizat tranzacţii pe piaţa principală în trimestrul analizat au cumulat un total de 96% din valoarea tranzacţiilor efectuate (doar acţiuni)".

 

Comenteaza