Clujul, singurul oraș est-european premiat la iCapital Awards. Metz: “Avem nevoie de inovație socială”

Clujul, singurul oraș est-european premiat la iCapital Awards. Metz: “Avem nevoie de inovație socială”
Cluj-Napoca este apreciat pentru tehnologia de mobilitate urbană | Foto: Sports Festival

În România este nevoie de extinderea conceptului de inovație la nivelul tuturor românilor pentru a nu fi accesibilă doar inginerilor sau informaticienilor, susține omul de afaceri Daniel Metz, după pătrunderea Clujului în finala iCapital Awards.  

Cluj-Napoca, singurul oraș est-european nominalizat la premiile Capitala Europeană a Inovării 2020 este și primul din România care a ajuns în finala prestigioasei competiții, conform Manager.ro. Clujul a fost premiat cu 100.000 de euro pentru inovațiile din ultimii ani și a ajuns într-un top cu șase orașe europene în care viața devine mai ușoară prin intermediul tehnologiei. 

La Cluj, Antonia, o funcționară publică virtuală, înregistrează documentele depuse de cetățeni, softul eliminând cozile de la ghișeu, în aeroport se parchează printr-o aplicație și se poate călători gratuit cu transportul în comun cu ajutorul unui dispozitiv care îți numără genuflexiunile.

„Inovația a devenit în zilele noastre un concept tot mai sofisticat, aparent accesibil numai unui grup restrâns de specialiști, ingineri sau informaticieni. Pentru a evolua, societatea noastră are nevoie de o altă abordare a conceptului de inovație.

E nevoie de un efort integrat, comun de inovație socială. Inovația comunitară este la îndemână fiecăruia dintre noi, deoarece, în propriul ecosistem, avem șansa de a inova, de a crea ceva nou, de a îmbunătăți modul de a realiza lucrurile”, spune Daniel Metz, CEO al NTT DATA Romania. 

Inovația tehnologică îmbunătățește viața europenilor din mediul urban. La Amsterdam, reclamațiile cetățenilor privind spațiul public sunt sortate prin intermediul unui algoritm; la Helsinki, un robot știe ce e de făcut în privința problemelor dentare sau de nutriție ale copilului; la Leuven, municipalitatea a dezvoltat un sistem cu ajutorul căruia cetățenii contribuie la un trai suportabil în perioada izolării.

Localitatea belgiană a primit 1 milion de euro la iCapital Awards, devenind capitală a inovației anul acesta, titlu acordat de Comisia Europeană ca recunoaștere a dorinței orașului de a lua măsuri noi și sustenabile prin implicarea locuitorilor, instituțiilor și mediului de afaceri.    

Comenteaza