Clujul se umple de clinici private. „Suntem în negocieri avansate”

Clujul se umple de clinici private. „Suntem în negocieri avansate”
| Foto: impactfmregional.ro

Dorna Medical este foarte aproape să deschidă un centru medical la Cluj, după ce compania s-a extins recent în județele aproapiate și a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 14 milioane de euro.

Dorna Medical, o companie de servicii medicale private înființată de an­treprenorii Rodica şi Roman Boca, are în plan extinderea la Cluj.

„Dorna Medical este un business regional, cu tendinţă naţională. Noi suntem aproximativ 500 de colegi în firmă. Ne-am dezvoltat în judeţul Bistriţa-Năsăud. Acum ne dezvoltăm în judeţul Maramureş. Suntem în ju­de­ţul Botoşani, ne extindem investi­ţia din judeţul Iaşi. Avem prezenţă în ju­deţul Mureş, cu tendinţă de dezvoltare şi în Cluj. Deja suntem în negocieri pe anumite zone unde închiriem sau cum­părăm spaţii ca să putem să investim şi acolo“, a spus antreprenorul Roman Boca pentru ZF.

Acesta mărturisește că o provocare mare o reprezintă găsirea personalului medical cu pregătire superioară, mai ales că medicii tre­buie să fie potriviţi cri­teriilor impuse în com­pania pe care o con­duce. Totuşi, piaţa me­dicală în ju­deţul Suceava a început să fie din ce în ce mai dinamică.

„Calitatea servi­ciilor în privat este mai bună decât în zona pu­blică, dar ne străduim pe preţuri foarte mici plătite de Casa Naţională de Asigurări. În discuţiile noas­tre care le avem cu Casa Naţio­nală de Asigurări ne dorim ca mai multe servicii medicale să fie introduse pe lista celor plătite de Casă ca pacientul să poată beneficia de ele“, a mai spus antreprenorul.

Roman Boca a dat exemplul unei ecografii, care este decontată de „Casă” cu 25 de lei, asta în condițiile în care prețul unui aparat ecograf este de circa 180.000 de euro, iar costurile de funcţionare nu sunt acoperite de suma decontată de stat.

Afaceri de 14 milioane de euro

Totuşi, antreprenorii se dezvoltă, iar în cazul Dorna Medical cifra de afaceri în 2021 a fost de 14 mil. euro, în creştere cu 55% faţă de anul anterior.

„Cred că tendinţa este de investiţii masive în zona de sănătate fiindcă ani de zile în acest segment  ar fi trebuit să se investească mai mult. Un lucru extrem de important pentru zona privată din România, dar şi pentru zona publică este numărul de specialişti care rămân în ţară după ce se termină perioada de rezidenţiat şi dau examenele de specialitate. Încă foarte mulţi medici pleacă în străinătate“, a atras atenţia Roman Boca.

El crede că dorinţa medicilor de a rămâne în România depinde şi de condiţiile oferite inclusiv de mediul privat pentru a-şi desfăşura activitatea. „De când şi salariile în zona publică au crescut, numărul de plecări a scăzut, dar nu atât de mult cât s-au aşteptat unii specialişti din domeniu“, a mai adăugat antreprenorul.

Dorna Medical numără cinci laboratoare medicale de analiză, mai multe puncte de recoltare, centre de imagistică şi policlinică în zona de nord-est a ţării.

Comenteaza