Clujul rămâne oraş de tranzit pentru turişti: doi din trei rămân doar o noapte

Clujul rămâne oraş de tranzit pentru turişti: doi din trei rămân doar o noapte
Creşte numărul de turişti în Cluj, dar scade numărul de înnoptări. Aşa arată acum statistica vizitării oraşului, conform Primăriei Cluj-Napoca.

Primarul Emil Boc spune că numărul turiştilor a crescut, cu 17% într-un an, iar numărul de înnoptări a crescut cu 15%. În iulie, la Centrul de Informare Turistică au ajuns 1.500 de persoane, între care 70% sunt turişti străini, în special din Franţa, Germania şi Spania. 221.000 de turişti au vizitat oraşul Cluj-Napoca în 2011, ce au însumat 373.000 de nopţi de cazare. "Majoritatea sunt interesaţi de obiectivele turistice din centrul oraşului", spune şeful serviciului de Turism din cadrul Primăriei, Manuela Câmpean.

Întrebat care sunt soluţiile ca turiştii să rămână în oraş mai multe zile şi nu doar o noapte, primarul Boc spune că o soluţie sunt festivalurile de film - TIFF şi Comedy Cluj - dar acestea funcţionează în oraş, deja, de 11 şi respectiv patru ani. O altă soluţie ar fi stadionul Cluj Arena, adaugă el. "Obiectivul este ca dincolo de a deveni o atracţie pentru o zi sau două, oraşul să devină o atracţie turistică pentru mai multe zile. Dincolo de evenimentele consacrate - TIFF sau Comedy Cluj - utilizarea într-o mai bună măsură a Cluj Arena pentru evenimente cum ar fi concertele e o soluţie. Sunt convins că avem capacitatea de a face din Cluj Arena o zonă de atragere a turiştilor", a spus Boc.

Indicele de utilizare netă a locurilor de cazare din Cluj a fost în iulie de doar 17,3% cu 1,6% mai mic faţă de luna iulie 2011. Aceasta înseamnă că doar o cameră din cinci a fost ocupată, conform Direcţiei Regionale de Statistică (DRS) Cluj. Unităţile de turism din Cluj, cu cel puţin zece locuri, le oferă turiştilor un număr de 4.132 camere, cu 9.193 paturi, arată Direcţia Regională de Statistică. Numărul turiştilor cazaţi în prima jumătate de an în Cluj a fost de 165.877, din care 35.402 de străini (21,3% din totalul turiştilor). Comparativ cu aceeaşi perioadă din anul 2011 numărul turiştilor străini a crescut cu 4,7%.

Cei mai mulţi turişti străini provin din Ungaria (6.266 turişti), Germania (5.024), Italia (4.284), Franţa (2.546) şi Marea Britanie (1.919).

 

Comenteaza