Clujul, printre destinaţiile favorite din această vară ale turiştilor

Clujul, printre destinaţiile favorite din această vară ale turiştilor
Jumătate dintre turiștii de vara aceasta vor vizita România. Cele mai dorite destinații vor fi litoralul, Bucovina, Maramureşul şi orașe cu istorie precum Cluj-Napoca, Sibiu, Brașov.

Două treimi dintre români merg în vacanţă vara aceasta, iar 21% încă nu s-au hotărât, potrivit unei cercetări de piaţă privind obiceiurile de vacanţă ale românilor realizată de compania de consultanţă MKOR.

Cealaltă jumătate vor vizita alte țări, cea mai populară alegere fiind Grecia — 41%. Bulgaria a  scăzut în topul preferințelor, fiind aleasă de numai 10% dintre respondenții care aleg altă țară,  pe locul al doilea aflându-se Italia (11%). Spania ocupă locul patru, cu 8%. Numai 6%  vor merge în Turcia anul acesta, din cauza situației politice instabile din prezent.

Două treimi dintre români (77%) au declarat că merg în vacanţă vara aceasta, iar 21% încă nu s-au hotărât. În privinţa destinaţiei, jumătate dintre români preferă să rămână în ţară, ceilalţi aleg destinaţii din străinătate. Regiunea românească favorită este reprezentată de litoralul Mării Negre. Doar 25% iau în considerare preţul, în timp ce 41% declară că sunt importante peisajele şi obiectivele turistice.

Comparativ cu 2016, bugetul stabilit este acelaşi pentru jumătate dintre români. 32% vor aloca mai mulţi mai bani pentru vacanţa din vara aceasta. 37% au un buget între 501 şi 1.000 de euro, iar 15%, între 1.001 şi 2.000 de euro. 28% mărturisesc faptul că au sub 500 de euro, sumă uşor mai mare decât salariul minim pe economie. 
 
„Obiceiurile românilor privind vacanţa s-au modificat în ultimii ani în sensul bun. Rămân însă numeroase elemente de constanţă care ţin de constrângerile financiare – frecvenţa, bugetul alocat, dar şi de un comportament conservator – destinaţia, plata cu numerar sau vacanţa doar în familie. Rezultatele ne arată clar o creştere anul acesta faţă de 2016, dar piaţa este departe de a-şi fi atins potenţialul”, a precizat Corina Cimpoca, consultant senior al MKOR. 
 
În privinţa locului de vacanţă, o treime dintre români merg într-o destinaţie nouă în 2017, iar restul aleg un loc pe care l-au mai vizitat cel puţin o dată. Dintre aceştia din urmă, 33% au mai fost de patru sau mai multe ori în destinaţia aleasă. Hotelurile de 3* sunt opţiunea pentru 47% dintre români. 
 
Ca perioadă, 39% spun că vacanţa va dura între 4 şi 6 zile, iar 37%, între 7 şi maxim 9 zile. Decalajul privind deplasarea cu trenul faţă de cea cu maşina personală s-a accentuat, raportul fiind de 10 la 50%. 28% folosesc avionul. Comisioanele agenţiilor de turism şi programele fixe i-au determinat pe 60% dintre români să îşi planifice singuri vacanţa de vară. 
 
Doar 40% au apelat la serviciile agenţiilor de turism. 31% dintre români au declarat că merg anual în vacanţă şi 36% de două ori pe an. Studiul MKOR Consulting a fost realizat în perioada 8-14 mai, printr-un chestionar online aplicat unui eşantion reprezentativ naţional de 1.155 de respondenţi.

Comenteaza