Clujul, pe lista destinațiilor pentru „călătorii fantastice" prin România

Clujul, pe lista destinațiilor pentru „călătorii fantastice" prin România
| Foto: Facebook - Plăiuț - Ghid de buzunar pentru călătorii fantastice prin România

O tânără antreprenoare a avut ideea realizării unui ghid turistic pentru copii, iar Clujul este una dintre destinațiile recomandate.

„Plăiuţ - Ghid de buzunar pentru călătorii fantastice prin România" este creația tinerei Claudia Ciontu. Aces ghid cuprinde 30 de destinații din România, printre care și Cluj-Napoca, unde regăsim cel mai mare ierbar din România. Aici ghidul are două pagini libere în care cei mici sunt încurajați să-şi facă propriul ierbar.

Exemplarele sunt distribuite și în magazinele fizice din Cluj-Napoca.

Inspirația Claudiei Ciontu vine dintr-o vacanță din 2020 în Maramureș, când tânăra a realizat că multe destinaţii locale nu sunt suficient de bine cunoscute şi că, dacă adulţii nu le promovează, copiii nu pot afla de ele. După ce a realizat că această nișă a ghidurilor turistice pentru copii nu este acoperită în România, tânăra a luat decizia de a scriea chiar ea o astfel de carte.

„Prin ianuarie 2021 am terminat prima versiune a manuscrisului şi m-am gândit că are şanse de publicare, după ce l-am dat câtorva părinţi şi copii şi am primit feedback bun. În februarie, alesesem deja să public independent, fără ajutorul unei edituri, în regim self-publishing. Cartea propriu-zisă a fost lansată în iunie 2021“, a povestit Claudia Ciontu pentru ZF.

Ghidul „Plăiuț" are peste 30 de destinații călătorie din România, povestite şi ilustrate. Cuprinde date geografice, istorice, date despre cultura locală şi personalităţile locului, redate în cuvinte simple şi puţine, astfel încât să fie uşor de înţeles de copii.

„Pe lângă cele de 30 de destinaţii ilustrate, am inclus şi şase activităţi presărate de-a lungul traseului prin ţară, prin care cei mici pot exersa anumite abilităţi. Am vrut să-i şi implic pe copii. De exemplu, la Cluj-Napoca, unde avem cel mai mare ierbar din România, am lăsat două pagini libere în care îi încurajez pe cei mici să-şi facă propriul ierbar, iar la Castelul Bran am lăsat o pagină liberă unde să scrie prima lor poveste de groază“, mai spune Claudia.

Peste 500 de exemplare vândute în jumătate de an

„Vânzarea cărţii se realizează în principal pe site şi am avut o perioadă de pre-comenzi, înainte de ieşirea de la tipar a cărţii. Aveam foarte mari emoţii, pentru că nu văzusem nici măcar un exemplar, nu ştiam ce le vând oamenilor. Prima vânzare a fost pe 12 iunie 2021. De atunci până astăzi am vândut până în 550 de exemplare“, spune Claudia Ciontu.

Unele exemplare sunt distribuite şi în câteva magazine fizice din ţară, din Cluj-Napoca, Bucureşti, Sibiu, Braşov, Timişoara, Craiova, magazine care susţin artiştii locali. Un ghid Plăiuţ în limba română costă 68 de lei, iar în noiembrie 2021 a fost publicată şi varianta în limba engleză, care costă 100 de lei şi care se adresează turiştilor, expaţilor, familiilor plecate din ţară şi ale căror copii nu vorbesc limba română. Ghidul are 96 de pagini.

„Sper ca în 2022 să ies din online şi să mă pot întâlni şi fizic cu câţiva copii dintre cititorii Plăiuţ. Va veni un nou tiraj de cărţi, pentru că la început nu am avut curaj să solicit mai multe exemplare. Mă gândesc şi la nişte hărţi detaliate ale marilor oraşe, pentru că au fost cele mai solicitate de cititori. Am în gând şi o ediţie pentru oamenii mari, dar ilustrată ca pentru copii, diferită de ceea ce găsim astăzi în librării.“

Investiţia iniţială în publicarea ghidului „Plăiuţ" a fost de 6.000 de euro pentru ilustraţii, tipărirea cărţii şi aspecte administrative, dar pe parcurs, suma a crescut.

„Fiindcă tipărirea de noi tiraje ale cărţii va deveni, în curând, nesustenabilă, explorez noi formate ale ghidului, atât fizice, cât şi digitale. Sper ca o parte din aceste noi forme ale ghidului să se materializeze.“

Comenteaza