Clujul la bursă în 2017. Cele mai importante evenimente

Clujul la bursă în 2017. Cele mai importante evenimente
ZIUA de CLUJ vă prezintă evoluția din acest an a companiilor locale listate la Bursa de Valori București (BVB), precum și cele mai semnificative evenimente petrecute în viața acestora.

Armătura. Acțiunile au variat în acest an între 5 și 37 de bani unitatea, vârful fiind realizat în iulie, iar minimul, în martie. Producătorul de armături pentru instalaţii termice şi de alimentare cu apă şi gaz are un nou director general, Claudiu Cornel Bardea, după ce fostul manager, Andrei Drăghici, şi-a depus demisia. Un grup de investitori a ajuns să deţină 15%, acesta fiind format din compania de brokeraj Swiss Capital, societatea de administrare a investiţiilor Swiss Capital Asset Management şi fondul de acţiuni Active Dinamic. Societatea şi-a scos la vânzare mai multe proprietăţi de pe platforma industrială de la gară şi a operat concedieri. Ultimul producător important din zona gării a închis turnătoria şi a disponibilizat personalul. Principalii acţionari sunt austriecii de la Hric Beteiligungs, cu 26% din capitalul social, și Tridelta Heal Beteiligungsgesellschaft, cu 16,7%.

Banca Transilvania. Societatea bancară clujeană va achiziționa de la Eurobank Group acțiunile pe care le deține la Bancpost, ERB Retail Services IFN și ERB Leasing IFN, cele două bănci ajungând la un acord. BT şi Bancpost vor continua să își desfășoare activitatea independent, până la primirea aprobărilor Băncii Naţionale şi Consiliului Concurenței, estimate în lunile următoare. Integrarea Bancpost în BT este programată pe parcursul anului viitor. BT are o cotă de piaţă de 13% şi active de 54,9 miliarde de lei, 7.000 de angajaţi și 500 de sedii. Bancpost se afla pe locul 9 în topul băncilor din România, cu 3% din piață şi active de 11,6 miliarde de lei. Echipa sa cuprindea 2.000 de angajați, iar rețeaua, 150 de sedii. Un titlu BT era evaluat la BVB la sub 2 lei în ianuarie, iar acum a ajuns la 2,17 lei. 

BRK Financial. Fosta Broker a evoluat între 7 și 11 bani în acest an, din primăvară acțiunile scăzând aproape continuu. În această lună a încheiat un contract de credit de 5,3 milioane de lei cu Libra Internet Bank, în vederea căruia a angajat o ipotecă imobiliară. Perioada de acordare este de 12 luni, scadența finală fiind 14 decembrie 2018. Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) i-a aplicat în octombrie amenzi cumulate de 150.000 de lei după ce a găsit nereguli în privinţa procedurilor interne şi în evidenţa unor tranzacţii. Flavius Matei a primit o sancţiune de 30.000 lei, retragerea autorizaţiei de agent delegat şi interzicerea pentru o perioadă de doi ani, iar conducătorii Adrian Pop şi Grigore Chiş, de câte 22.500 de lei. ASF a constatat că în cazul unui client profesional, cu risc ridicat conform evidenţelor societăţii, şi a unui client persoană expusă politic nu a fost obţinută aprobarea în scris a conducerii executive înaintea încheierii contractului de intermediere.

Carbochim. Fabricantul de produse abrazive este implicat într-un litigiu în justiție cu Electroargeș, la Tribunalul Comercial Cluj, societatea din Curtea de Argeș fiind cea reclamantă, a anunțat directorul general al Carbochim, Viorel Dorin Popoviciu.  La trei trimestre veniturile se ridicau la 23 de milioane de lei, la fel ca în aceeași perioadă a anului trecut, însă profitul a coborât vertiginos, de la 0,8 la 0,3 milioane de lei, în timp de datoriile erau de 6,9 milioane de lei. Activele societății se ridicau la 77 de milioane de lei. Persoane fizice și juridice dețineau 37%, Mircea Ionescu 25%, Viorel Popoviciu 25%, Gheorghe Popa 12%, iar Electroargeș 12%. După o cădere abruptă în primăvară, valoarea acțiunilor a urcat către final de 2017. 

Cemacon. Operatorul de bricolaj Dedeman Bacău a cumpărat 11,8% din producătorul de materiale de construcții de la societatea Consultanţa Andrei & Andrei pentru 7,38 milioane de lei și va trebui să lanseze o ofertă publică de preluare adresată celorlalţi acţionari. Inițial Dedeman deţinea concertat 33% din companie, CIT Resources, 30%, Business Capital For Romania - Opportunity Fund Cooperatief (BOF) 33%. În 2013, Cemacon, acţionarii săi majoritari şi BCR au semnat un acord privind restructurarea pachetului de credite de 30 milioane de euro. BCR a cesionat 12 milioane de euro din creditul societăţii către BOF (Olanda), fond la care banca avea o participaţie de 83,33%.În 2015, BOF a intrat în acţionariatul Cemacon după ce şi-a convertit în titluri creanţa de 12 milioane de euro. Cemacon a raportat în primele nouă luni ale anului un profit net de 13,8 milioane lei, în creştere cu 108% faţă de perioada ianuarie - septembrie 2016. 

Clujana. Tribunalul Comercial Cluj a suspendat procedura iniţiată de Agenția Națională de Administrare Fiscală pentru recuperarea datoriilor pe care fabrica de încălţăminte le-a acumulat. Societatea controlată de Consiliul Județean (CJ) a cerut intrarea în insolvență. Fiscul voia să vândă active ale fabricii pe o suprafață de 9.540 mp, evaluate la 27 de milioane de lei, fără taxa pe valoarea adăugată. Clujana are datorii la bugetul de stat, fondul de pensii, bugetul pentru șomaj și asigurările de sănătate. Conducerea CJ vehicula varianta mutării fabricii în parcul industrial Tetarom după achitarea datoriilor și preluarea activelor. Directorul general al societăţii, Florin Gliga, a declarat că solicitarea de intrare în insolvență a fost depusă cu intenţia de redresare a societăţii într-un termen de trei ani. Acțiunile societății au rămas blocate de anul trecut la valoarea de 50 de bani. 

Construcții Napoca. Compania clujeană a debutat pe piața principală a BVB anul trecut, după mai mulți ani pe Rasdaq. “Listarea acțiunilor reprezintă o opțiune strategică fundamentală a companiei noastre. Ne manifestăm convingerea că țintele ambițioase pe care ni le propunem vor fi atinse și că încrederea noastră în viitorul sectorului de construcții din România va avea succesul scontat”, a precizat directorul general Dănuț Canta. Printre proiectele executate sau în curs de realizare se numără pista de 2,1 km a aeroportului clujean, lucrări de infrastructură la cele din Târgu-Mureș, Satu Mare, Tulcea, infrastructura la baza aeriană NATO din Fetești. Societatea s-a înființat prin divizarea Trustului de Construcții Cluj și avea la finele semestrului I 208 angajați. Afacerile erau de 27 de milioane de lei, în scădere cu 7 milioane față de aceeași perioadă din 2016. Aceasta nu a distribuit dividende în ultimii trei ani. Acționar majoritar era IT Transilvania Invest (67%).  

Fimaro. Apărea anul trecut între societăţile mari şi mijlocii din județ care înregistrau obligaţii restante la bugetul de stat. Prin obligaţii fiscale restante se înţeleg obligaţii fiscale pentru care s-a împlinit scadenţa sau termenul de plată, respectiv diferenţele de obligaţii fiscale principale şi accesorii stabilite prin decizie de impunere, chiar dacă pentru acestea nu s-a împlinit termenul de plată. La inaugurarea parcului tehnologic Liberty, din zona gării, investitorul Ion Sturza, fost premier al Republicii Moldova, anunța că va reloca atelierul de mobilă în zona Fimaro, care îşi va extinde activitatea prin fabricarea de mobilier din lemn la comandă, continuând tradiţia mărcii Libertatea. Valoarea titlurilor era în cădere liberă în decursul anului.

Life is Hard. În decembrie administratorul firmei de tehnologia informației, Erik Barna, a solicitat prelungirea scadenței unei linii de credit obținute de la Alpha Bank. Compania a fost o prezență constantă în topul de profil Deloitte CE Technology Fast. Bazele firmei au fost puse de Erik Barna, asociat cu Cătălin Chiş, care a dezvoltat grupul de firme Active Power Solutions, cu activităţi în domeniul tehnologiei. Barna s-a mutat din Petroșani la Cluj, refuzând în prealabil o ofertă de la o companie din Caraibe, producătoare de software pentru case de pariuri. Apoi a preluat o poziţie similară la o firmă italiană, unde a evoluat până la poziţia de director tehnic al sucursalei din Cluj, iar în 2008 a devenit antreprenor. Life is Hard a intrat la BVB în 2015, iar acum este listată pe segmentul alternativ de tranzacţionare AeRO. 

Napochim. Acționarii au respins propunerea de dizolvare a producătorului de materiale plastice, acum cu sediul pe str. Luncii, după mutarea din centrul Clujului pentru a face loc unui ansamblu rezidențial, însă au aprobat reducerea capitalului social de la 2,8 milioane la 90.000 de lei, reprezentând pierderi înregistrate în contabilitate, prin micșorarea numărului de acțiuni. Ultimele tranzacții cu acțiunile societății, din 20 decembrie, au consemnat dublarea valorii acestora, însă prețul este de doar 2 bani/unitate. Acționari principali sunt societățile clujene Smart Furniture (52%) și Ax Perpetuum (24%), președinte fiind Dan Mihai Pitic. Napochim Imobiliare, cu același sediu, și-a completat obiectul de activitate cu comerțul de material lemnos, materiale de construcție, echipamente sanitare. Aici acționar majoritar este Ax Perpetuum (77%), iar o acțiune este evaluată pe piața bursieră la aproape 13 bani. 

Prodvinalco. După primele trei trimestre din 2017 producătorul de băuturi alcoolice avea un profit de 10 milioane de lei, la o cifră de afaceri de 31 de milioane. Acesta și-a transferat pe Calea Baciului nu numai fabrica, dar și sediul administrativ, iar în spațiile rămase disponibile în oraș derulează diverse proiecte imobiliare, precum blocuri sau spații de birouri. După 1990, Prodvinalco s-a transformat în societate pe acțiuni și a fuzionat cu fabrica de spirt din Gherla. Asociația salariaților a preluat în 1997 pachetul de acțiuni deținut de stat. Cei mai importanți acționari sunt în prezent Mircia Todea (25,3%) și Mircea Albon (23,5%).

Remarul 16 Februarie. Administratorii societății de reparații de material rulant au decis să acopere din rezervele societății suma de 11,2 milioane de lei, reprezentând pierderi pe anii anteriori, dar și distribuirea de dividende brute de 2,16 lei/acțiune, dintr-un fond de 4,4 milioane de lei. Acționarii se vor pronunța asupra deciziilor în ianuarie. Aceștia au înființat o nouă societate pe acțiuni, Remarul Business Center (RBC), în vederea edificării unei clădiri de birouri, iar combinatul își va aduce aportul la capitalul social prin terenuri și construcții, pe 34.400 mp. Capitalul RBC se va ridica la 14,1 milioane de lei. Omul de afaceri Călin Mitică mai controlează împreună cu familia sa companiile Transferoviar Group, Transferoviar Călători, Metalurgica Transilvană, Uzina de Vagoane Aiud, Remarul Engineering.

Sinterom. Ștefan Vuza, care deține grupul Serviciile Comerciale Române (SCR), va trebui să achite 127 de milioane de euro, plus taxa pe valoarea adăugată, pentru activele combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea pe care s-a angajat să le preia. Tranzacția este estimată să fie încheiată în prima parte a anului viitor. Proprietăţile producătorului de piese auto Sinterom Cluj fac parte dintre activele pe care SCR le are în vedere. Vuza a scos la vânzare clădiri, terenuri și alte bunuri ale mai multor firme ale sale, membre ale SCR, în valoare estimată la 50 de milioane de euro, ca să facă rost de banii necesari. Printre acestea se numără active ale Contactoare Buzău, Caromet, INAV, Iasitex Iaşi, Nova Textile Bumbac. SCR cuprinde 19 firme, printre cele mai importante fiind Chimcomplex Borzești, Uzuc Ploiești, Someş Dej.

Transilvania Construcții. În perioada 14 decembrie 2017 - 14 decembrie 2020 societatea specializată în construcții civile, dezvoltari imobiliare și administrarea proprietăților va distribui dividende pentru acționari, din profitul net nerepartizat al anilor precedenți. Valoarea dividendului brut pe acțiune este de 1,65 lei. Societatea și-a relocat sediul și birourile sale din Parcul Logistic Transilvania în clădirea de birouri Novis Plaza, din Tetarom I. Iniţial avea sediul central în zona Someşeni. Strategia sa de management vizează poziționarea ca jucător în Europa de Est în aria dezvoltării și administrării de spații industriale, comerciale și de birouri. Societatea provine din Trustul de Construcţii Cluj, divizat după 1990 în mai multe societăţi comerciale. Principali investitori sunt Andrei și Mircea Timofte, fiu șii tată.

Figuranții de la bursă

Unele companii clujene fac doar figurație: ultima tranzacție cu Metex Com Dej (principali acționari, Asociația Salariaților - 39%, BIL Giulești Proprietăți Râmnicu Vâlcea - 35%) a avut loc în iunie 2015, iar cu Compania de Informatică Aplicată – CIA (Ioan Gheorghe Varga - 93%), în iulie 2016. Operațiuni cu Unirea (Mirela Bene - 44%, Napocamin - 28%, Ben & Ben - 23%) au mai fost realizate în martie, cu LCS Imobiliar (Magazinul Universal Maramureș - 65%, Trebella Limassol - 10%), în iunie; cu Potis Capital (Consciaco Lefkosia - 30%, Trebela Limassol - 30%, Localink Nicosia - 13%), în septembrie; iar cu Industria Sârmei Câmpia Turzii (Silnef Brașov - 62%, Solvalle Nicosia - 32%), în octombrie, toate anul acesta.  

Prețurile acțiunilor la firmele clujene

CIA......................................64,00 lei
TCC.....................................33,90 lei
Remarul...............................15,30 lei
LCS Imobiliar........................10,50 lei
Carbochim............................8,40 lei
Life Is Hard...........................7,16 lei
Prodvinalco...........................3,58 lei
Metex Com............................3,15 lei
Fimaro..................................3,00 lei
Sinterom...............................2,90 lei
Banca Transilvania..................2,17 lei
Construcții Napoca..................1,85 lei
Industria Sârmei.....................1,00 lei
Unirea...................................0,80 lei
Cemacon...............................0,62 lei
Clujana.................................0,50 lei
Potis Capital...........................0,29 lei
Armătura...............................0,23 lei
Napochim Imobiliare...............0,12 lei
BRK Financial.........................0,07 lei
Napochim..............................0,02 lei

Sursa: BVB

Comenteaza