Clujul, înțesat de antene 5G. "Vor aduce 720 de milioane de euro la buget"

Clujul, înțesat de antene 5G. "Vor aduce 720 de milioane de euro la buget"

Municipiul Cluj-Napoca are printre cele mai multe stații de bază cu tehnologie 5G din România, conform Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).

La momentul actual, în România există 768 de staţii de bază 5G, iar serviciile comerciale de acest tip sunt disponibile în 34 de localităţi, dintre care 10 municipii: Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi, Braşov, Sibiu, Constanţa, Oradea, Craiova, Ploieşti, Bucureşti. Încasările la bugetul de stat rezultate din vânzarea întregului spectru de frecvenţe 5G ar putea depăşi 720 milioane de euro, a declarat Eduard Lovin, vicepreşedintele ANCOM.

"Ca să vă demonstrez beneficiile tehnologiei 5G pentru aportul la bunăstarea unei economii, aţi văzut în proiectul legii bugetului de stat pe 2021 că 2,5 miliarde de lei, adică 510 milioane de euro (0,3% din produsul intern brut), vor fi din valorificarea licenţelor aşa-zis 5G, de fapt suma preţurilor de pornire ale licitaţiei ANCOM.

Dacă va fi organizată licitaţia de frecvenţe, ar putea genera alte 210 milioane de euro, cu plata peste circa trei ani, pentru drepturi care încep din 2026 în banda de frecvenţe pentru Europa. Dacă la licitaţia organizată conform noii directive europene s-ar vinde tot spectrul la preţul de pornire, încasările ar putea depăşi lejer 720 de milioane de euro. De fapt, codul ar permite aprobarea de licenţe pe perioade un pic mai lungi pentru o armonizare la nivelul UE.

Pe construcţia consultată în 2019, anterior demersului de transpunere a codului comunicaţiilor, suma preţurilor de pornire era de 580 de milioane de euro şi acestea sunt cifre legate strict de licitaţia 5G. Toate taxele de licenţă merg la bugetul de stat. Nu rămâne niciun leu la ANCOM", a spus Lovin.

În februarie, ANCOM a anunţat că va adopta în acest an o decizie privind organizarea procedurii de selecţie pentru acordarea drepturilor de utilizare a spectrului radio disponibil în vederea implementării noilor tehnologii (5G) şi desfăşurarea propriu-zisă a licitaţiei.

În ianuarie, Comisia Europeană (CE) a aprobat setul comun de instrumente cuprinzând măsuri de atenuare convenite de statele membre pentru a răspunde riscurilor de securitate legate de introducerea tehnologiei 5G, a cincea generaţie de reţele mobile.

Forul european a făcut apel ca măsurile-cheie să fie puse în aplicare până la 30 aprilie 2020. În plus, CE a invitat statele membre să elaboreze, până la 30 iunie 2020, un raport comun privind punerea în aplicare punctuală, pe fiecare ţară, a acelor măsuri. Estimările oficiale arată că tehnologia 5G urmează să genereze, la nivel mondial, venituri de 225 de miliarde de euro, în 2025.

5G este numele generației a cincea de tehnologie pentru rețelele celulare fără fir, aceasta fiind succesoarea tehnologiei 4G. Serviciile 5G există deja pe piața din România. Trei dintre cei mai mari operatori de telefonie din România au oferte comerciale ce permit transferul de date prin 5G (Vodafone, RCS&RDS, Orange). 

Comenteaza