Clujul, în topul oraşelor inteligente din România. Care sunt facilităţile "smart city" de care beneficiază clujenii

Clujul,  în topul oraşelor inteligente din România. Care sunt facilităţile "smart city" de care beneficiază clujenii

Municipiul Cluj-Napoca se află în topul oraşelor cu cele proiecte de tip "Smart City" în derulare, însă este surclasat de Alba Iulia şi Timişoara, conform unei analize realizată Asociația Română pentru Smart City și Mobilitate (ARSCM). 

Paradoxal, dezvoltarea economică nu garantează investiții în soluțiile de tip Smart City, care pot îmbunătăți semnificativ viața locuitorilor din marile metropole. ARSCM a identificat diferențe mari între comunități cu grad similar de dezvoltare. Alba Iulia conduce detașat în clasamentul proiectelor smart implementate, cu 96 de aplicații, în timp ce trei din primele cinci orașe dezvoltate – București, Constanța și Brașov, au sub 10 proiecte implementate, iar Craiova nu are nicio astfel de soluție, arată ARSCM. Timișoara și Cluj-Napoca sunt singurele orașe, cu excepția Municipiului Alba Iulia, care au mai mult de 10 proiecte Smart City în derulare – Timișoara – 19 proiecte, iar Cluj-Napoca - 11.

“Implementarea de soluții inteligente digitale poate contribui decisiv la creșterea confortului și siguranței locuitorilor în marile orașe. Agenția ONU pentru domeniul IT&C arată că aplicațiile Smart City pot reduce cu până la 20% din durata navetei zilnice către serviciu și înapoi spre casă. Într-un an, acest procent înseamnă patru zile libere pentru fiecare persoană. În plus, aceste soluții reduc numărul victimelor accidentelor auto și al infracțiunilor violente cu un procent cuprins între 15 și 20%”, arată Eduard Dumitrașcu, președintele Asociației Române pentru Smart City și Mobilitate.

Capitala ar putea recupera rapid decalajul în domeniul soluțiilor smart 

În ciuda rezultatelor economice foarte bune din ultimii ani și a creșterii semnificative a populației, Capitala se confrută cu un ritm lent în ceea ce priveste implementarea de soluții inteligente, care s-ar traduce, implicit, într-o creştere semnificativă a calităţii vieţii.

Un aspect favorabil este acela că Bucureștiul este orașul cel mai dezvoltat pe partea de infrastructură de telecomunicații și acest lucru asigură o disponibilitate crescută a serviciilor de internet și date, critică pentru funcționarea eficientă a soluțiilor smart. În Capitală, rețeaua subterană de telecomunicații Netcity are în prezent peste o mie de kilometri și este în plină dezvoltare, urmînd să se dubleze în următorii doi ani.

”Investițiile în infrastructură și în proiecte de tip Smart City sunt vitale pentru dezvoltarea durabilă a României. Investitorii au nevoie de un cadrul legal stabil și care stimulează companiile să se implice în astfel de proiecte, care necesită, în cele mai multe cazuri, investiții semnificative. Spre exemplu, în București s-au investit peste 40 de milioane de euro în rețeaua subterană de telecomunicații și investiția va crește pâna la 70 de milioane de euro în următorii ani, exclusiv din fonduri private. Astfel de proiecte nu se pot realiza decât prin parteneriate public-private pe termen lung, în conditii de stabilitate și operativitate, pentru beneficiul final al cetățenilor”, mai arată Eduard Dumitrașcu.

Aplicații și soluții smart, precum sistemul inteligent de monitorizare și management al traficului, „smart parking” - care ar ajuta la reducerea aglomerației în zona centrală cu cel puțin 15%, monitorizarea calității aerului pentru alinierea la standardele europene, monitorizarea video a zonelor cu infracționalitate mai ridicata sau monitorizarea depozitării ilegale a gunoiului pot fi gestionate având o infrastructură stabilă de telecomunicații precum cea subterană, iar astfel de proiecte funcționează cu succes și în alte capitale europene.

Cât de "smart" este Cluj-Napoca

Oraşul Cluj-Napoca este unul dintre cele mai evoluate orase din punctul de vedere al proiectelor tip smart city, iar la începutul anului 2017 primăria oraşului a constituit Consiliul Consultativ pentru Antreprenoriat şi Inovare în IT. 

Avize şi autorizaţii în format electronic

Primăria Cluj-Napoca oferă cetăţenilor municipiului posibilitatea de a solicita emiterea în format electronic, prin intermediul platformei edirect.e-guvernare.ro, a următoarelor documente: certificate de urbanism (şi prelungirea acestora), prelungirea autorizaţiilor de construire/desfiinţare, avize/acorduri. De asemenea, cetăţenii municipiului pot comunica online începerea execuţiei lucrărilor, tot prin intermediul platformei menţionate mai sus.

Primăria municipiului Cluj-Napoca oferă totodată cetăţenilor posibilitatea de a achita online taxele de urbanism, pe site-ul Primăriei www.primariaclujnapoca.ro, secţiunea Plăţi online.

În plus, Primăria pune la dispoziţia cetăţenilor municipiului o aplicaţie prin intermediul căreia pot transmite sesizările direct către Primărie. Aplicaţia My Cluj este gratuită şi poate fi descarcată de pe dispozitivele de tip smartphone care folosesc sistemele de operare Android sau iOS. De asemenea, aplicaţia este disponibilă şi în varianta pentru desktop şi poate fi accesată pe mycluj.e-primariaclujnapoca.ro sau de pe website-ul Primariei www.primariaclujnapoca.ro.

Aplicaţie pentru parcările din centrul oraşului

Primăria Cluj Napoca pune la dispoziţia cetăţenilor o aplicaţie care monitorizează locurile de parcare disponibile în cele 6 parcări cu barieră din municipiu. Numărul total de locuri de parcare care se regăsesc în aplicaţie este de 1.309.

Aplicaţii pentru transportul în comun

Utilitatea acestei noi aplicații constă în sincronizarea dintre sistemul GPS montat pe flota Companiei de Transport Public (CTP) Cluj-Napoca și telefoanele smart ale călătorilor, pentru a oferi acestora informații în timp real despre linii, timpi de așteptare și de călătorie, dar și rute optime. Aplicația CTP Cluj poate fi descărcată acum din Google Play sau App Store.

Robotul "Antonia" - primul funcţionar public virtual din România

Robotul "Antonia", bazat pe inteligenţa artificială, dirijează cererile online ale cetăţenilor şi îi ajută pe aceştia 24 de ore din 24 în rezolvarea problemelor cu municipalitatea. Pe lângă "Antonia", în viitor la sediul principal al primăriei va exista şi un funcţionar public - hologramă, care va răspunde întrebărilor cetăţenilor

Şi Wi-Fi-ul gratuit în locurile publice din oraş sau traficul adaptiv – achiziţionarea de autobuze electrice, tramvaie şi troleibuze se numără printre proiectele smart ale capitalei Transilvaniei. 

Comenteaza