Clujul, în topul aeroporturilor de plecare din România

Clujul, în topul aeroporturilor de plecare din România
Principalele aeroporturi pe care le-au ales călătorii români pentru a pleca în vacanţe sau călătorii de serviciu în prima jumătate a anului sunt Bucureşti, Iaşi şi Cluj-Napoca, potrivit unei analize a site-ului de rezervări Tripsta.ro.

Majoritatea rezervărilor au fost realizate de bărbaţi, situaţia fiind mai echilibrată în cazul călătorilor din Iaşi (53% bărbaţi, 47% femei), cu o diferenţă mai mare la Bucureşti (61% bărbaţi, 39% femei), şi la Cluj (78% bărbaţi, 22% femei). Media de vârstă a celor care au rezervat călătorii a fost de 32 de ani pentru Cluj-Napoca, 37 de ani pentru Bucureşti şi 40 de ani la Iaşi.
 
Bărbaţii din Bucureşti au ales Atena, Roma şi Amsterdam pentru top 3 în timp ce femeile au Atena ca prima destinaţie, apoi Amsterdam şi Londra. Bărbaţii care călătoresc din Iaşi au ca principale trei destinaţii Bucureşti, Roma şi Londra, iar femeile Londra, Bucureşti şi Roma. Bărbaţii din Cluj au ales Bucureşti şi Istanbul, în timp ce femeile au păstrat pe primele locuri Bucureşti şi Istanbul, urmate de oraşul american Orlando.
 
În privinţa destinaţiilor internaţionale, alegerile sunt diferite: călătorii din Bucureşti au ales Atena, Amsterdam, Londra, Roma şi Berlin; cei din Iaşi - Roma, Londra, Bologna, Paris şi Tel Aviv; în timp ce călătorii din Cluj au ales Istanbul, Barcelona, Basel-Mulhouse-Freiburg, Dublin, Izmir. Datele îi arată drept cei mai înclinaţi spre a-şi rezerva călătoriile de pe dispozitive mobile pe locuitorii din Cluj (27,7% din total), urmaţi de Bucureşti (20,8%) şi de Iaşi (19%).
 
Liniile aeriene low cost ocupă o parte importantă a rezervărilor, topul pentru Bucureşti fiind alcătuit din TAROM, Ryanair şi Blue Air, pentru Iaşi din Blue Air, TAROM, Wizz Air, în timp ce pentru Cluj TAROM şi Vueling sunt pe primele locuri. Cei din Iaşi au rezervat vacanţele cu cel mai mult timp în avans - 46 de zile, comparativ cu 39 de zile la Bucureşti şi 26 de zile la Cluj. Ieşenii cheltuiesc cel mai puţin, suma medie alocată rezervărilor fiind de 137 euro, urmaţi de bucureşteni, cu 213 euro şi de clujeni, cu 244 de euro.
 
Cea mai scumpă rezervare a fost făcută la Bucureşti, de 2.241 de euro pentru o călătorie Bucureşti – Palanga. Cea mai scumpă rezervare făcută cu plecarea din Cluj a ajuns la 1.143 euro (spre Orlando), în timp ce la Iaşi a fost de 712 euro (pentru un zbor la Roma). Cea mai ieftină rezervare este în capitală, 12,99 euro Bucureşti–Milano, urmată de Iaşi, cu 18,11 euro spre Bucureşti, apoi Cluj-Napoca, pentru un zbor cu 38,90 euro la Basel Mulhouse Freiburg).
 
Costul mediu al celor mai folosite rute
 
Bucureşti – Cluj...............235 euro
Bucureşti – Timişoara.......195 euro
Bucureşti – Iaşi...............120 euro
Iaşi – Bucureşti...............137 euro
Timişoara – Bucureşti.......303 euro
 
Sursa: Tripsta.ro

Comenteaza