Clujul imobiliar, cel mai scump din ţară. Care sunt motivele + topul zonelor cu cele mai scumpe apartamente

Clujul imobiliar, cel mai scump din ţară. Care sunt motivele + topul zonelor cu cele mai scumpe apartamente
| Foto: Arhiva

Dintre orasele cu peste 200.000 de locuitori, Cluj-Napoca rămâne în continuare cel mai scump oraş din ţară, cu o medie de 1.610 euro pe metru pătrat util, urmat de Bucureşti, cu 1.380 euro/mp, potrivit datelor centralizate de Imobiliare.ro prezentate de wall-street.ro.

Legat de evolutia diferita a celor doua orase, in ultimii ani, "trebuie analizati mai degraba factori externi pietei imobiliare", apreciaza Doru Nita, analist in cadrul Imobiliare.ro. Astfel, in primul rand, Cluj-Napoca a crescut din punct de vedere economic (al produsului intern brut) mult mai rapid decat Capitala.

"Acesta ar fi principalul factor: a crescut economic si a atras investitii inteligent. Da, exista o inchidere geografica in Cluj-Napoca, dar este rezolvabila. De exemplu, localitatea Floresti s-a dezvoltat foarte mult si a devenit un dormitor important pentru Cluj-Napoca, si, in prezent, exista planuri pentru o noua sosea de centura", mai arata Doru Nita.

In opinia sa, Cluj-Napoca este printre primele locuri si la conceptul de Smart City. "Orasul este transparent si la nivel de autoritati, ceea ce nu vezi in Bucuresti. Daca ne uitam la preturile medii pe cartiere, Clujul si Timisoara sunt mult mai omogene, astfel incat, diferenta intre centru si periferie este de cateva sute de euro pe metru patrat, pe cand Capitala este eterogena, unde ai un interval de preturi de la 800 euro pana la 3.000 euro sau chiar mai mult".

"Chiar daca media este mai redusa pe Bucuresti, decat in Cluj-Napoca, Capitala a avut si are de suferit pentru ca dispune de un fond de locuinte foarte vechi, iar lucrarile importante de infrastructura au stagnat in ultimii ani. Asadar, chiar daca este principalul pol economic al Romaniei, la calitatea vietii Capitala este departe. Aici a punctat foarte mult Cluj-Napoca; a atras investitii cu cap si a sporit calitatea vietii", a mai spus Doru Nita.

Clasamentul zonelor cu cele mai scumpe apartamente din Cluj-Napoca

In urma unui avans de 2,7% fata de cele trei luni anterioare, pretentiile vanzatorilor de apartamente din capitala Transilvaniei au ajuns, in al doilea trimestru din 2019, la o medie de 1.610 euro pe metru patrat util (de la 1.570 de euro pe metru patrat). Raportat la zone, in orasul de pe Somes au avut loc, spre deosebire de Capitala, doar variatii pozitive. Marjele de crestere au fost, insa, comparativ cu Bucurestiul, semnificativ mai reduse: cel mai mare avans, in cuantum de 5,5%, a avut loc in arealul central si ultracentral, la egalitate cu zona Someseni. O crestere de pret de 4,7% a fost consemnata, de asemenea, in zona Gruia-Dambul Rotund-Gara-Bulgaria.

In celelalte cartiere ale Clujului, cresterile de pret resimtite trimestrul trecut s-au situat sub pragul de 4%. Astfel, cele mai reduse variatii au avut loc in cartierele Iris (+1,1%, pana la 1.500 euro pe metru patrat), Floresti (+1,1%, pana la 890 euro pe metru patrat) si Grigorescu (1,6%, pana la 1.600 euro pe metru patrat).

La fel ca in Capitala, clasamentul zonelor cu cele mai scumpe apartamente din Cluj-Napoca a ramas neschimbat: arealul central si ultracentral se situeaza, in continuare, pe primul loc, cu o medie de pret de 1.940 de euro pe metru patrat util (in crestere de la 1.840 de euro pe metru patrat).

Cartier Pret / mp (euro) Evolutia in ultimele 3 luni
Central - Ultracentral 1.940 +5,5%
Plopilor 1.860 +2,7%
Gheorgheni - Andrei Muresanu 1.770 +3,2%
Marasti - Intre Lacuri - Aurel Vlaicu 1.640 +2,7%
Grigorescu 1.600 +1,6%
--------------- ------- ----------
Iris 1.500 +1,1%
Manastur - Borhanci - Campului 1.500 +2,6%
Someseni 1.270 +5,5%
Baciu 1.050 +1,8%
Floresti 890 +1,1

Urmatoarele locuri sunt ocupate de Plopilor (unde preturile ajung la 1.860 euro pe mp util), de Gheorgheni-Andrei Muresanu (1.770 euro pe mp util), dar si de Marasti-Intre Lacuri-Aurel Vlaicu (cu 1.640 euro pe metru patrat).

La polul opus, cele mai ieftine apartamente pot fi gasite tot in localitatile limitrofe Floresti si Baciu (1.050 de euro pe metru patrat), acestea fiind urmate, la ceva distanta, de Someseni (cu 1.270 de euro pe metru patrat). In toate cartierele clujene, nivelul actual al preturilor apartamentelor este mai ridicat decat cel consemnat in perioada similara a anului anterior.

Cele mai semnificative cresteri anuale au avut loc, insa, in Iris (+13,6%), in zona centrala si ultracentrala (+13,2%), in Baciu (+9,8%), in Plopilor (+9,4%) si, respectiv, in Gruia-Dambul Rotund-Gara-Bulgaria (9,4%). Cele mai mici marje anuale de crestere pot fi observate, pe de alta parte, in cateva zone mai noi ale orasului: Zorilor (+0,8%), Floresti (+2,8%) si, respectiv, Someseni (+3,4%).

Comenteaza