Clujul este centrul aprovizionării Transilvaniei în perioada crizei

Clujul este centrul aprovizionării Transilvaniei în perioada crizei

Clujul și împrejurimile sale concentrează depozite pentru sectorul comercial de 180.000 mp, fiind principalul punct de distribuție pentru cinci mari retaileri.

23 de centre de distribuție aprovizionează zilnic magazinele celor mai mari nouă retaileri din întreaga țară, lucrând în această perioadă la capacitate maximă, pentru a se asigura că pe rafturi populația găsește toate produsele de care are nevoie, arată o analiză a Dunwell, agenție imobiliară specializată în sectorul industrial.

Grupurile Kaufland, Carrefour, Lidl, Metro, Profi, Mega Image, Auchan, REWE și Cora dispun de 950.000 mp de spații de depozitare, din care sunt aprovizionate zilnic cele 3.000 de magazine din România.

"Marile lanțuri de retail sunt aprovizionate zilnic, în condiții de maximă siguranță, din cele 23 de centre. Țara noastră dispune de stocuri suficiente de produse și nu vor exista probleme cu aprovizionarea magazinelor în perioada următoare, cu atât mai mult cu cât tirurile care transportă mărfuri internaționale au primit undă verde pentru circulația în spațiul Uniunii Europene, astfel că riscul ca depozitele și, ulterior, magazinele, să rămână fără mărfuri, este scăzut", a declarat Marian Orzu, managing partner al Dunwell.

Cu 14 centre de distribuție, zona Munteniei deține două treimi din suprafața depozitelor din care sunt aprovizionate marile magazine, cu 615.000 mp, unde se desfășoară activitatea celor nouă mari lanțuri de retail din România.

În zona Transilvaniei, 250.000 mp depozite aprovizionează marile orașe din centrul și vestul României. Din cei 250.000 mp de depozite din zona Transilvaniei sunt aprovizionate zilnic rețelele a cinci retaileri internaționali cu sute de magazine în centrul și vestul țării: Kaufland, Carrefour, Lidl, Profi și Rewe.

Clujul și împrejurimile rămân principala atracție de investiții în depozite pentru sectorul comercial aici fiind concentrate spații de depozitare de 180.000 mp. Cererile pentru livrări online ale marilor lanțuri de magazine au atins un nivel record, astfel că retailerii au alocat spații suplimentare în depozite pentru comenzile plasate virtual.

"În urma măsurilor luate de autorități pentru limitarea expunerii și ieșirii populației din case, marile lanțuri de magazine au înregistrat creșteri de 30-50% ale volumelor de comenzi online cu livrare prin serviciile proprii de transport sau externalizate firmelor de curierat. Creșteri ale cererii înregistrează și depozitele companiilor de curierat sau companiilor specializate în livrări de produse alimentare și nonalimentare, unde se raportează valori și de 10 ori mai mari ale comenzilor decât până acum", a adăugat oficialul Dunwell.

Jumătate din lanțurile de retail din România dețin o platformă online cu posibilitate de livrare sau ridicare din puncte specifice de lucru. Ministerul Transporturilor și Ministerul Afacerilor Interne, au ajuns la un acord cu privire la asigurarea unor culoare de tranzit pentru transportul de mărfuri care să permită operatorilor din industria alimentară, din statele membre ale UE și non-UE, să își desfășoare activitatea în condiții normale și au stabilit mai multe trasee de tranzit pe teritoriul României.

Prin stabilirea acestor culoare, se asigură operatorilor de transport un instrument predictibil necesar pentru desfășurarea activității. Măsura a fost adoptată și de celelalte state europene, astfel încât transportul de mărfuri sau livrări speciale (inclusiv curierat) să aibă prioritate pe drumurile și autostrăzile din Europa.

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Comenteaza