Clujul, cu mult în urma Bucureştiului la spaţiile logistice

Clujul, cu mult în urma Bucureştiului la spaţiile logistice
Cererea pe piața industrială și logistică din România a ajuns la 456.000 mp în primele nouă luni ale anului. 70% din suprafața tranzacționată, respectiv 330.000 mp, reprezintă cerere nouă: contracte noi şi preînchirieri.

Ponderea cererii noi a crescut față de aceeași perioadă a anului trecut, ceea ce se reflectă în ratele din ce în ce mai reduse ale gradului de neocupare. Renegocierile și reînnoirile de contracte au cumulat 126.000 mp de spații industriale și logistice.
 
Pitești (50.000 mp), Timișoara (45.000 mp), Roman (31.000 mp) și Cluj (25.250 mp) sunt orașe în care au fost încheiate tranzacții semnificative pe segmentul industrial și logistic. Un procent de 56% din cererea totală a vizat Bucureștiul, în condițiile în care firmele de logistică au generat mai mult de jumătate din cerere, cu 250.000 mp de spații preluate în întreaga țară. Aproape un sfert din suprafață închiriată a fost contractată de firme de producție. 
 
Cererea de spații industriale se menține la un nivel ridicat și confirmă apetitul clienților pentru expansiune, dovadă fiind faptul că în primele nouă luni volumul total reprezintă 98% din cel înregistrat în tot anul 2016, conform JLL. În ceea ce privește oferta, în primele nouă luni au fost livrate în toată țara proiecte totalizând 210.000 mp, astfel că stocul la finele lunii septembrie era de 3 milioane mp, din care 1,5 milioane mp în București.
 
Alți 140.000 mp de spații industriale vor fi livrați pentru acest an, atât proiecte noi, cât și extensii ale celor existente, ducând nivelul livrărilor de spații industriale peste cel înregistrat în întreg anul 2016 și confirmând apetitul clienților și al dezvoltatorilor pentru expansiune. Rata de neocupare era sub 5% în București și de 7-10% în afara capitalei. Chiriile se mențin constante, nivelul lor fiind influențat doar punctual de gradul de neocupare a fiecărui proiect.

“Oferta de spaţii industriale a ţinut pasul cu cererea crescută. Investitorii au gustat pe parcursul acestui an din succesul dezvoltărilor speculative și s-au bucurat de cerere ridicată şi pentru acest gen de spații. Chiriaşii şi-au păstrat preferința pentru spații aflate în fază de construcție și s-au îndreptat preponderent spre proiecte în dezvoltare în defavoarea celor aflate în stadiu de proiect.

Costul de ocupare în București este puternic influențat de disponibilitatea redusă a spațiilor. Odată cu recent anunţata intrare a unui nou dezvoltator pe piață, ne așteptăm la intensificarea competiției pe segmentul industrial din capitală”, a menționat Costin Bănică, director asociat la JLL România.
 
JLL este o companie specializată în servicii profesionale și de management al investițiilor, dedicate domeniului imobiliar. Înregistrând venituri anuale globale de 5,4 miliarde de dolari, grupul activează prin 230 de sucursale în 80 de țări și înglobează 58.000 de angajați.
     
Top contracte noi semnate în trim. III
 
Chiriaș..................Proiect.......................Suprafață................Tip spațiu
 
CEVA....................WDP Park Piteşti.........29.000 mp..............logistică 
Inteva..................WDP Park Oradea.......15.000 mp..............producție
SHW.....................Airport Park................10.200 mp..............producție 
Aquila...................SNS Park...................10.000 mp..............distribuţie
TE Connectivity.......WDP Timişoara..........10.000 mp..............automotive
 
Sursa: JLL

Comenteaza