Clujul clădirilor “verzi”. Crește numărul de construcții ecologice

Clujul clădirilor “verzi”. Crește numărul de construcții ecologice
Clădirea de birouri de pe Calea Baciului, prima cu certificat "verde" din Cluj-Napoca | Foto: Amera Tower

Cele mai multe investiții în clădiri “verzi” din România sunt concentrate în zonele Cluj, Timișoara și București. Asociația Romania Green Building Council (ROGBC) a întocmit harta imobilelor ecologice din țara noastră.

“Potrivit ROGBC, în România avem în prezent un număr considerabil de proiecte care respectă standardele unei clădiri verzi, cele mai multe investiții fiind concentrate în zonele de Vest, Centru și București-Ilfov. Cluj-Napoca se mândrește cu Transylvania College și Amera Tower, în timp ce în Timișoara se remarcă City Business Centre, o investiție ce ocupă o suprafață desfășurată de 40.000 mp. Capitala reușește să înregistreze cel mai ridicat număr de investiții "verzi": Olympia Tower, River View Place sau Crystal Tower”, conform unui raport al companiei de consultanță IBC Focus.

Locuința “verde”, „net zero” sau „pasivă” au devenit în ultima perioadă termeni tot mai des menționați de către specialiștii în construcții și par că vor defini în curând activitatea multor dezvoltatori, mai ales din domeniul rezidențial. Conform legislației europene, începând cu 2020 toate construcțiile rezidențiale noi vor necesita un consum energetic aproape egal cu zero.

Influențați de aceste noi norme și de dorința de a se alinia tendinței mondiale, dezvoltatorii apelează tot mai des la soluțiile verzi, care le oferă oportunitatea de a îmbunătăți eficiența energetică și de a respecta diferite criterii de sustenabilitate. Costurile de trai devin mai mici, iar durata de viață a construcției propriu-zise crește proporțional.

Conform unui studiu realizat în SUA,17% din cei care au investit în domeniul rezidențial au ales materiale de construcții verzi, în timp ce 11% au fost implicați în proiecte de tip construcții rezidențiale “verzi”. Aceste procente sunt așteptate să crească considerabil până în 2022. Se estimează că interesul investitorilor pentru aceste soluții va crește la 28% la proiectele noi.

În România monitorizarea și promovarea construcțiilor de acest tip sunt realizate de ROGBC. Conform misiunii organizației, aceștia promovează responsabilitatea față de mediu și eficiența energetică pe durata ciclului de viață a unei clădiri (de la faza de design, construcție și până la operare și deconstruire).

Vezi Harta construcțiilor ecologice din România (ROGBC)

Comenteaza