“Clujul are o piață imobiliară în creștere. Se impune o taxă pe proprietate”

“Clujul are o piață imobiliară în creștere. Se impune o taxă pe proprietate”

Piața imobiliară a Clujului poate aduce mai mulți bani la buget, în condițiile reducerii fluxurilor de bani către stat, consideră analistul financiar Alex Milcev, de la EY România. Ca surse noi de bani publici, propune taxa pe proprietate, majorarea TVA, taxele pe vicii sau impozitul progresiv.

"Taxe pe proprietate. În cazul în care presiunea pe bugetul central va persista, este posibil să se transmită și bugetelor locale, care se finanțează, pe lângă taxele și impozitele colectate local, și prin redistribuiri de la bugetul de stat.

România are, potrivit Eurostat, cel mai mare număr de proprietari de spații locative. 96% din populație trăiește în locuințe proprietate personală, ceea ce a făcut ca taxele pe proprietate să fie un element sensibil, menajat până acum de toate guvernele de stânga.

Cum, în ciuda crizei, piața imobiliară nu s-a prăbușit, ba chiar înregistrează creșteri (indicele agregat pe București, Cluj, Brașov, Timișoara, Constanța indică o majorare de 1,1% față de ianuarie 2020), e dreptul oricărui stat să taxeze și să încaseze de aici.

În plus, este un tip de impozit ce s-ar încasa local și, printr-o bună comunicare și stabilirea unor obiective comune, ar putea cointeresa contribuabilii, insistând asupra proiectelor locale realizate cu bani locali. Bugetul de stat, eliberat probabil de presiunea ”locală”, ar permite mai multe investiții strategice în alte domenii, cum ar fi educație sau sănătate”, susține economistul bucureștean.

EY este liderul de pe piața serviciilor profesionale din România și Republica Moldova, cu 800 de angajați care furnizează servicii integrate de audit, asistență fiscală, juridică, strategie și tranzacții, consultanță, cu birouri în Bucureşti, Cluj-Napoca, Timișoara, Iași și Chișinău.

Comenteaza