Clujul are cele mai multe proiecte de parkinguri din România

Clujul are cele mai multe proiecte de parkinguri din România
Lucrările la parkingurile de pe strada Primăverii sunt în plină desfășurare
Clujul are cele mai multe proiecte de parkinguri din România
Clujul are cele mai multe proiecte de parkinguri din România

Majoritatea proiectelor de infrastructură ce reprezintă parcări și zone pietonale din țara noastră se derulează în județul Cluj.

În ultimele trei luni sistemul de asistență virtuală de vânzare la șantiere (VICTA) a identificat la nivel național 127 de proiecte din domeniul de infrastructură care reprezintă parcări și zone pietonale. Clujul (11 proiecte) și Bihorul (10) sunt județele în care au fost identificate cele mai multe din acest subdomeniu, conform companiei de consultanță în construcții IBC Focus Cluj.

La un parking cu două niveluri subterane și parter din Cluj, având 292 de locuri, lucrările la proiect se aflau în plină desfășurare. La începutul lunii iunie se lucra la infrastructura (excavații – debleu și transport pământ), iar conform VICTA aici a fost realizată structura și zidăria din cărămidă a unui obiectiv al parcului.

La un alt obiectiv de acest gen din municipiul Cluj-Napoca, Parking Hasdeu, se lucrează în prezent la infrastructura din incintă. Parkingul va avea în final 320 de locuri disponibile. În cazul unei clădiri de parcaje multietajate din județul Bihor, cu o valoare estimată la 14 milioane de lei, la finalul lunii iunie a fost demarată procedura de atribuire a contractului pentru antrepriză.

Primarul Emil Boc anunța în iunie un nou parking în cartierul Mărăști aprobat de către Consiliul Local (CL), alături de alte patru în lucru și trei în faza de avizare a documentațiilor. Indicatorii tehnico-economici pentru construirea unui nou parking pe str. Trotușului au fost aprobați în cadrul ședinței CL din 24 mai.

Parkingul va avea 365 locuri. Valoarea investiției se ridică la 29,5 milioane de lei, fără taxa pe valoarea adăugată. Termenul de execuție a lucrării este de 24 luni din momentul emiterii ordinului de începere a lucrărilor pentru parking. Etapa următoare este lansarea licitației de proiectare și execuție.

Pentru decongestionarea traficului la nivelul orașului, strategia municipalității cuprinde proiecte de infrastructură mare precum centura metropolitană, tren metropolitan și metrou, dar și accent pe  încurajarea mobilității alternative - prioritizarea și modernizarea transportului în comun, infrastructură pentru autovehicule electrice, biciclete, crearea și extinderea spațiilor pietonale și a spațiilor verzi.

"Crearea de noi parkinguri pentru nevoile clujenilor rămâne o prioritate, care coroborată cu celelalte investiții și politici publice vor duce la o mobilitate urbană mai bună în municipiu. Finalizarea lucrărilor pentru proiectele de parkinguri aflate în execuție va fi în cursul anului 2020", spune Emil Boc.

Parkinguri în execuție la Cluj-Napoca
- Primăverii nr. 8: 266 locuri 
- Primăverii nr. 20: 379 locuri
- Mogoșoaia nr. 7-9: 292 locuri
- Hasdeu: 316 locuri 

Parkinguri în pregătire/ analiză la Cluj-Napoca
- Albac - Azuga
- G. Dima nr. 35-41
- Liviu Rebreanu nr. 2
- Republicii
- Piața T. Cipariu

Comenteaza