Clujul are 5.000 de posturi neocupate. Programatorii, cei mai căutați în oraș

Clujul are 5.000 de posturi neocupate. Programatorii, cei mai căutați în oraș
Bătălia pentru informaticieni este dură la Cluj-Napoca | Foto: Arobs

Peste 5000 de locuri de muncă sunt disponibile în Cluj-Napoca, unul dintre oraşele României care duce o acută lipsă de forţă de muncă. Cea mai căutată profesie aici este cea de programator.

"Putem vorbi de o criză serioasă a forţei de muncă care afectează atât antreprenorii români, cât şi investitorii străini, indiferent de domeniul de activitate. Studiile recente privind ocuparea forţei de muncă demonstrează că România se confruntă cu diferenţe considerabile în funcţie de sex, vârstă şi nivelul de studii atins.

Dacă vom corobora toate acestea cu rata natalităţii şi cu migraţia forţei de muncă, rezultă o perspectivă sumbră pentru următorii ani. De aceea susţinem necesitatea adoptării a unor măsuri care să conducă la stoparea declinului demografic şi reducerea deficitului de forţă de muncă", Cristina Chiriac, preşedinte Confederației Naționale pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF). 

La Cluj va fi lansat, în 11 septembrie, un studiu privind ocuparea forţei de muncă din România în contextul Uniunii Europene, celor mai recente date fiind prezentate de Asociaţia de Analiză Decizională şi Strategică. Printre specialiștii care se vor pronunța în privința viitorului pieței muncii se numără manageri ai companiilor Hidroelectrica, EnergoBit, Romgaz, OMV Petrom, Electrica, KPMG, Eurolines. 

Principalele teme de dezbatere sunt cum facem să atragem personal calificat, care este tendinţa pieţei muncii, cum îi convingem pe cei din conducerea marilor companii să nu îşi mute producţia în alte ţări. 

Comenteaza