Clujul are 12 producători de înghețată. Care este topul național

Clujul are 12 producători de înghețată. Care este topul național
Clujul are 12 producători de înghețată
Clujul are 12 producători de înghețată
Clujul are 12 producători de înghețată

Județul Cluj este pe a treia treaptă în ierarhia producătorilor de înghețată din România. Municipiul București conduce la nivel național, urmat de județul Constanța.

Afacerile din piața de înghețată românească ar putea depăși, în acest an, un nivel record al ultimilor 10 ani, de peste 600 milioane de lei, arată o analiză a companiei de consultanță financiară Frames. Numărul companiilor care produc înghețată în România s-a dublat din 2010, de la 99 la 204. Afacerile firmelor din sector au crescut cu același ritm ridicat, de la 396 de milioane de lei în 2010 la 531 de milioane în 2017.

,,Interesul investitorilor pentru acest sector este unul pronunțat și vine pe fondul creșterii consumului. Tot mai mulți români consumă înghețată sub diverse forme, de la clasica înghețată pe băț la cutiile de 500 grame achiziționate pentru acasă, din supermarketuri.  Extinderea paletei de branduri, a ofertei tot mai variate și a investițiilor semnificative în marketing și promovare au făcut ca românii să privească înghețata ca o alternativă viabilă la dulciurile obișnuite’’, afirmă analiștii de la Frames.

Cele peste 200 de companii care produc înghețată în România au realizat un profit de 42,1 milioane de lei în 2017. Dacă luăm în calcul și business-ul cu înghețata din import, pentru care nu există decât estimări neoficiale, piața de înghețată este estimată la 1 miliard de lei, în acest sector activând câteva zeci de importatori semnificativi, care activează în principal în sectorul hipermarketurilor.

,,Vara lui 2019 ar putea aduce un nou vârf de profit. Cum prognozele indică o perioadă secetoasă care se va întinde până în septembrie și cum 70-80% din vânzările din acest sector sunt concentrate pe timpul verii, este de așteptat ca rezultatele să fie pozitive, pe măsura estimărilor”, arată analiza.

Betty Ice principalul jucător din piața de înghețată din România. Pe fondul extinderii gamei de produse, a rețelei de distribuție și a campaniilor eficiente de promovare, producătorul sucevean a raportat afaceri de 127,4 milioane de lei în 2017 și un profit de 12,8 milioane.

Pe locul secund se află Alpin 57 Lux, cu afaceri de 99,8 milioane și un profit de 6,9 milioane. Pe locurile următoare se situează Top Gel (business de 81,1 milioane), Ice Dyp Balas (41,5 milioane) și Viosand Tricotext (39,5 milioane), companie cu afaceri și din alte domenii.

Din cele peste 200 de companii producătoare, numai șapte sunt din zona mijlocie mare, restul activând în sectorul întreprinderilor mici și microîntreprinderilor, cu o medie de numai 17 angajați la nivelul industriei. Business-ul din acest domeniu este, pe ansamblu, unul profitabil, dovadă că peste 180 din cele 204 firme raportau în 2017 un profit de peste 100.000 de lei. 

Media pierderilor nete a scăzut de la 134.084 lei  în 2010 la 34.157 lei în 2017, iar cea a datoriilor medii, de la 2,7 milioane în 2010 la 1,3 milioane. În producția de înghețată activează 3.400 de angajați, în creștere cu peste 1.000 față de 2010.

București-Ilfov, zona cu cel mai mare număr de clienți, a atras cele mai multe investiții în domeniu, cu 34 de firme active. Constanța, cu 13 companii,  Cluj cu 12, Timiș și Dolj, cu câte 10, și Iași cu 9, se află în topul județelor din acest sector.

Potrivit datelor Eurostat, în 2017, țara noastră a urcat două poziții în clasamentul celor mai mari producători din UE, până pe locul 10, cu o producție de 47,8 milioane de litri. Topul este condus de Germania (517,4 milioane de litri), Italia (511,4 milioane de litri) și Franța (465,8 milioane de litri).

,,Statisticile Eurostat indică un consum per capita de 2 litri în România (22 de îngheţate la cornet), la o treime față de media europeană. În Suedia și Germania, consumul este de până la opt ori mai mare, iar la nivel regional suntem încă la jumătate. Creșterea nivelului de trai și modificarea substanțială a obiceiurilor de consum au influențat în mod pozitiv această piață, iar 2019 se anunță, încă de pe acum, cel mai bun an pentru industrie din ultimii 10”, afirmă Adrian Negrescu, managerul Frames.

Creșterea consumului a atras și investitori pe măsură: principalul jucător din piață, Betty Ice, a fost preluat de gigantul Unilever, iar producția companiei a ajuns pe cinci piețe regionale. Al doilea jucător din piață, Alpin 57 Lux, a fost preluat de grupul letonian Food Union.

Top producători Cluj

- Madrione Cluj-Napoca
- Monomax Florești
- Mardiani Săvădisla
- Adacris Dej

Sursa: Top Firme

Comenteaza