Clujenii vor produce roboți autonomi. La Oradea

Clujenii vor produce roboți autonomi. La Oradea
Echipa de la Cluj s-a profilat pe producția de roboți "made in Europe" | Foto: Braintronix

O companie din Cluj finanțată de cel mai bogat român din SUA, George Haber, va investi într-o unitate de producție a roboților autonomi în Parcul Industrial Eurobusiness II din Oradea.

5 milioane de euro va fi investiția în Braintronix, informație transmisă de Agenţia de Dezvoltare Locală Oradea (ADLO) după semnarea contractului, conform Ebihoreanul. "Investiţia va fi realizată pe un teren de 20.000 mp, constând în construirea unei hale de producţie, linii tehnologice, birouri în suprafață totală de 12.000 mp.

Aceasta reprezintă o investiţie foarte importantă pentru Oradea, în condiţiile în care revoluţia roboticii autonome mobile, care va pătrunde şi transforma masiv toate straturile activităţilor economice este abia la început, iar liderii viitori al acestei pieţe vor apărea în anii următori", a comunicat ADLO.

Agenția a specificat că Braintronix activează în cercetare-dezvoltare în alte ştiinţe naturale şi inginerie şi şi-a exprimat intenţia fermă de a desfăşura în Eurobusiness II producţia de roboţi (piese şi asamblare). Echipa sa este alcătuită de experţi internaţionali, în mare parte de origine română, din zonele robotică, computer vision, logistică 4.0 şi venture capital în tehnologie.

"Peste puţin timp resursa umană din anumite domenii va fi înlocuită de roboţi autonomi mobili eficienţi, uşor de programat de către utilizatori. Acești roboţi vor permite o reducere puternică a costurilor de producţie, o creştere a productivităţii, un răspuns la lipsa de forţă de muncă în anumite zone şi o reducere a activităţilor umane sensibile şi riscante", motivează ADLO.

Între roboţii creaţi de Braintronix se numără şi unul care poate fi folosit la incendii, acolo unde e prea periculos pentru pompieri să intre. Acelaşi robot se poate transforma într-un dispozitiv care să transporte o targă. Numărul locurilor de muncă înființate în urma investiţiei va fi de minimum 40, preponderent ingineri.

Dintr-ul parc industrial în altul

Proiectul este susţinut de International Technology Solutions (ITS), compania de investiţii în tehnologie a antreprenorului de succes în Europa Adrian Diaconu, şi de George Haber, antreprenor din Silicon Valley. Alina Silaghi, directorul ADLO, a confirmat că Haber este unul dintre cei care au investit în proiectul Braintronix. Haber vizitează cel puțin o dată pe an Oradea.  

Braintronix are sediul social într-un alt parc industrial al Transilvaniei, Tetarom I din Cluj-Napoca, societatea pe acțiuni fiind înmatriculată în 2016, conform Termene.ro. Societatea înregistra afaceri de 1,2 milioane de lei și o pierdere de 0,4 milioane doi ani mai târziu, având șase angajați. Acționarii săi sunt ITS (99,99%), companie înregistrată în Luxemburg, și Adrian Anghel Diaconu (0,01%), om de afaceri cu cetățenie franceză.

Cel mai bogat român din SUA

George T. Haber s-a născut în 1954, la Oradea, într-o familie de evrei, fiind cel mai bogat român din SUA, cu o avere estimată la 100 milioane de dolari. În liceu, a înființat o discotecă, pe care a încropit-o cu magnetofonul și cu benzile aduse de acasă. A emigrat în Israel, unde a terminat Facultatea de Electronică Technion din Haifa și a plecat să lucreze în Silicon Valley. După câțiva ani la Daisy Systems, Sun Microsystems și SGI, a început prima sa afacere: CompCore Multimedia, care se ocupa cu rularea de filme în format DVD pe calculator. Ea a fost cumpărată de Zoran, furnizor de tehnologie pentru divertismentul digital, cu 80 milioane USD. A doua sa afacere, GigaPixel, a început-o cu 6 milioane USD de la partenerul său, Silicon Graphics, vândută cu 180 de milioane companiei 3DFx, preluată apoi de Nvidia. Pe următorul start-up, Mobilygen, l-a vândut după cinci ani, în  2008, pentru 33 de milioane. S-a implicat și în CrestaTech, care a lansat un tuner radio și TV pentru laptopuri.

Comenteaza