Clujenii vor plăti mai mult decât bucureștenii la electricitate. VEZI tarifele la Cluj

Clujenii vor plăti mai mult decât bucureștenii la electricitate. VEZI tarifele la Cluj

Cetățenii din capitala țării vor avea de achitat mai puțin cu 6-7% pe factura la electricitate decât locuitorii din Cluj-Napoca sau Iași după liberalizarea pieței.

Au fost luate în calcul ofertele casnice, din piața concurențială, cu un consum estimat de 100 kWh (media obișnuită a unei familii de două-trei persoane), potrivit Wall Street. Piața de energie se liberalizează la începutul acestui an, românii având la dispoziție încă aproape trei luni, până la 31 martie, pentru a face demersurile necesare astfel încât să nu plătească facturi semnificativ mai mari.

Conform Autorității Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), cel mai ieftin kilowat este oferit în București de firmele AIK Energy și Restart Energy One, ambele cu un tarif de 0,61 lei/kWh. Cea mai scumpă ofertă din capitală ajunge la 1,14 lei/kWh, aceasta aparținând Energy Network.

Există 79 de oferte pentru Bucureşti, iar, în cazul a 32 preţurile sunt mai bune decât dacă în vechile contracte, în piaţa de serviciu universal. În Iași, electricitatea este cea mai scumpă dintre cele trei orașe selectate. Astfel, cea mai ieftină ofertă ajunge la 0,65 lei/kWh. Cele mai bune 10 oferte au valori de 0,65-0,71 lei/kWh.

Clujul este mai scump decât Bucureștiul, dar nu decât Iașiul. Cea mai bună ofertă din top 10 este de 0,63 lei/kWh, în vreme ce ultima ofertă care a prins topul este de 0,69 lei/kWh. În fiecare oraș topul celor mai ieftini furnizori este format în bună parte din aceleași firme, însă cu diferențe de tarife.

Un lucru extrem de important pe care consumatorii din România trebuie să îl aibă în vedere este că trebuie să semneze un nou contract de furnizare până la 31 martie, altfel vor trece pe tarif scumpit, de ultimă instanță. Aceștia trebuie să trimită un e-mail la firma aleasă pentru a solicita o ofertă nominală. Furnizorii au termen legal 15 zile pentru a trimite un răspuns, însă de regulă fac acest lucru în 2-3 zile.

Comenteaza