Clujenii trebuie să muncească 10 ani pentru a-și permite o locuință în oraș

Clujenii trebuie să muncească 10 ani pentru a-și permite o locuință în oraș
| Foto: Arhiva

Cluj-Napoca rămâne în continuare orașul cu cele mai scumpe apartamente din țară. Cu un salariu mediu de peste 800 euro/lună și un preț ce depășește 2.000 euro/mp, cetățenii de aici ar trebui să economisească remunerația pe mai bine de 10 ani pentru a-și permite o locuință în oraș.

Locuințele din România au devenit tot mai puțin accesibile în 2022.

Institutul Național de Statistică (INS) arată faptul că, în luna iunie 2022, apartamentele noi din Capitală au crescut în doar un an de zile cu circa 20%, dar salariul mediu, ac crescut în același timp cu doar 15,55%, potrivit site-ului blitz imobiliare.

De câți ani ai nevoie să cumperi o locuință în Cluj?

Pentru a afla numărul de ani necesari pentru achiziționarea unui apartament în cele mai mari orașe din România, cei de la Blitz au folosit următoarea formulă de calcul:

Preț pe metru pătrat x suprafața utilă = cost achiziție apartament / salariu mediu = număr salarii medii necesare / 12 = număr ani necesari 

Pentru realizarea aceste analize la nivel național, site-ul de specialitate a luat prețul mediu pe oraș și venitul mediu net pe oraș (nu pe țară), folosind baza de date numbeo.com.

Analiza extinsă la nivel național arată că, în topul celor mai accesibile apartamente potrivit datelor colectate, clasamentul se prezintă astfel: 

10 ani pentru a cumpăra o locuință în Cluj

Așadar, potrivit calculelor Blitz Imobiliare, clujenii ar trebui să economisească salariul pe mai mult de 10 ani pentru a-și cumpăra o locuință cash. Cluj-Napoca este cel mai puțin accesibil oraș din țară în ceea ce privește prețul locuințelor.

Un rezultat cât mai apropiat de 1 (indicator calculat ca raport dintre prețul locuinței/mp raportat la salariul mediu pe economie, dintr-o perioadă anume) arată că piața imobiliară este „mai accesibilă”, comparativ cu un rezultat supraunitar, care arată faptul că imobilele sunt din ce în ce mai „inaccesibile”, cu cât acest raport este mai mare.

Apartamentele din România, mai accesibile față de ultimii ani

Conform datelor, din 2005 până în 2008, indicele de accesibilitate a locuințelor a început sa crească constant, an de an, odată cu instalarea crizei financiare, iar locuințele au devenit tot „mai puțin accesibile”.

Înl 2008, anul crizei financiare și imobiliare, indicele de accesibilitate a atins un maxim de 5,3, după care în 2009 a fost de 3,9 și a început sa scadă până a ajuns, din nou, la 1,9 în 2016 și 2017.

Cel mai mic nivel a fost înregistrat în anul 2002, când indicele de accesibilitate a avut un nivel de 1,1. Altfel spus, in acel an, românii și-au putut cumpăra mai lesne proprietăți, întrucât venitul mediu era cu mult peste valoarea pieței imobiliare pe metru pătrat. 

Prețul pe mp folosit este prețul pe mp a unei locuințe situate în afara zonei de centru al orașului, iar la calculul numărului de ani s-a luat suprafața unui apartament de 2 camere de 50 mp utili. 

În concluzie, locuințele din România sunt rezonabil de accesibile și necesită mai puțini ani de muncă pentru achiziționarea lor. Mai mult de atât, efortul necesar a scăzut în ultimii 30 de ani, de la 33 de ani necesari la 7-10 ani în medie în prezent.

Se pot observa, de asemenea, importante diferențe regionale, locuințele fiind mult mai accesibile în zonele de Sud, și cele mai scumpe în Nord (Cluj), dar și Constanța, dar și Iași. 

Totodată, oportunitățile reale de investiții în imobiliare sunt în zonele cu terenuri și locuințe mai ieftine, în care indicele de accesibilitate tinde spre 1,5 – 1,7, mai arată datele Blitz Imobiliare.

 

Comenteaza